Prachtig!
De kleuren van het donker - Chris Whitaker
Joseph Macauley groeit op in het dorp Monta clare. Hij heeft al vroeg zijn vader verloren en zijn moeder kan hier nog steeds niet erg goed mee omgaan. Er is niet veel geld waardoor ze leven in armoede. Tot overmaat van ramp heeft Joseph maar een oog, waardoor hij ook nog eens wordt gepest en geen vrienden heeft. Hij draagt een ooglap, waardoor hij de bijnaam Patch krijgt. Hij raakt bevriend met Saint, het bijen meisje, die alleen met haar Oma woont. Samen spelen ze piraten verhalen, omdat Patch daar goed voor door kan gaan. Totdat het dorp wordt opgeschrikt door iets ergs, Patch is dan 13 jaar en we leven in het jaar 1975. Hij wordt ontvoerd. Hij zit wekenlang opgesloten in het pikkedonker. Maar hij is niet alleen, er is een meisje bij hem, Grace. En dankzij haar is het vol te houden daar. Saint, hoe jong ook, is vastbesloten haar vriend te vinden. En het lukt haar. Maar Patch is niet meer de oude Patch. En van Grace is geen enkel spoor. Het wordt voor Patch een obsessie om Grace te vinden en wonderbaarlijk helpt Saint hem bij elke stap. Zullen ze haar vinden? Zou ze nog leven? En waar kwam ze vandaan?
Wauw, wat een prachtig boek! Ik heb me helemaal kunnen verplaatsen in het leven van Saint en Patch, en ook in het tijdsbeeld. Het boek is heel mooi en beeldend geschreven. We lezen een beetje om en om vanuit Patch en Saint, en elke keer als het perspectief gaat wisselen, sta je net op het punt om iets meer te weten te komen, waardoor je snel door wilt lezen naar het volgende hoofdstuk. Op de een of andere manier is het boek wat traag geschreven, het is ook een dik boek, maar mij heeft het geen moment verveeld. Ik had zo te doen met Patch en Saint. Je leest in feite over het volwassen worden van de twee en dat gaat zeker niet zonder slag of stoot. En Patch werkt zich door de obsessieve drang om Grace te vinden aardig in de nesten. Toch blijft Saint hem geloven, waar anderen denken dat Grace een hersenspinsel van Patch is, helpt zij hem om Grace en de ontvoerder op te sporen, ook al zijn beide net een geest. Het is heel mooi om te lezen hoe Saint en Patch zich ontwikkelen in het leven en de keuzes die ze maken. Ze maken verkeerde keuzes, goede keuzes en er komen verschillende mensen op hun pad. En uiteindelijk ontstaat er een bijelkaar geraapte zelfgekozen familie. Wel of niet qua bloedband, maar zeker familie.