Beeldend inzicht trauma en verdediging
Op advies psychiater boek aangeschaft en gelezen. Eerste keer was confronterend en tussendoor verwerken. Tweede maal gelezen om goed te laten landen het geheel. Oomen legt uit hoe we veranderen door een trauma. Beetje theoretisch en veelal voorbeelden. Het leest als een verhaal, een proces die Oomen doormaakt waar ik me in kon herkennen. Ze schetst met typetjes onze foute gedachten. Zoals een walvis die ons neerhaalt, pessimistisch en depressief. En Knaag en Knak die ons niet helpen. Hoe we liever voor onszelf moeten zijn. Een methode om stil te staan, herkennen, erkennen, doorvoelen, ervoor zorgen en navoelen (HEDEN). Adem halen, goed zitten bij stilstaan. Niet de automatische ‘foute’ piloot maar ombuigen naar HEDEN. Niet boos zijn op walvis e.d. Maar beseffen dat dit een overlevingsstrategie is uit het verleden. Die je toen hielp maar nu niet meer. Nu niet meer nodig is. Goed en verhelderd boek, met zelfs beetje droge humor. Goede aanvulling op therapie, om inzicht te krijgen, jezelf begrijpen en jezelf te gaan accepteren. Goed voor iemand met trauma maar ook goed voor mensen om je heen, jouw te begrijpen en hulpverleners.