Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een heerlijk zomers verhaal met belangrijke thema's

Verelien 11 juni 2024
Vanavond bij de rivier is een boek dat verteld wordt vanuit de tiener Jay. Jay heeft het niet makkelijk. Vorig jaar hebben ze de vakantie over moeten slaan omdat zijn vader Covid kreeg en vanaf daar ging het bergafwaarts. Vader werd niet beter, bedrijf ging over de kop en geldzorgen kwamen erbij. Desondanks gaan ze dit jaar wel naar hun vaste vakantieplek. Jay is zenuwachtig zijn vrienden weer te zien doordat hij ze het jaar ervoor niet gezien heeft.

Elin heeft een prettige schrijfstijl en ik denk dat bijna iedereen er nagenoeg doorheen vliegt. Ik begon heel enthousiast aan het boek en dacht dit lees ik zo uit, maar op bladzijde 10 rolde er al tranen over mijn wangen. Hoe herkenbaar zijn de dingen waar de vader van Jay mee worstelt, de klachten die hij heeft. En natuurlijk het gevoel van tekort schieten naar je omgeving.

Doordat het verhaal alleen vanuit Jay verteld wordt zie je vooral de worstelingen van Jay met de plotselinge armoede, de vele veranderingen en een vader die ziek is, bijna niks meer kan en misschien nooit meer beter wordt. Dat maakte mij nog emotioneler. Als iemand die zelf long covid heeft, voel ik me ook regelmatig een last voor mijn omgeving en zeker voor mijn partner die ik niet alles kan geven wat hij verdiend. Laat staan dat je een of meerdere kinderen hebt die je niet meer kunt geven wat ze verdienen. Of waarmee je niet meer alles kunt doen zoals van tevoren. Het is dan ook heel logisch hoe Jay hierop reageert. En ik ben heel blij dat er nu al een boek is waarin dit aanbod komt. Ik denk dat dit boek zeker kinderen kan helpen die zelf een ouder hebben die long covid of misschien zelf een andere chronische ziekte heeft, om zo hun eigen struggles te herkennen.

Ik leefde enorm mee met Jay. En het was ook heel cute om te lezen over zijn eerste liefde. Het boek gaf een heerlijk zomers gevoel en een goede weergave van hoe het is om op een Franse camping te staan. Ik kreeg zelf ook zin om weg te gaan.

Kortom het is een boek met belangrijke thema's die vooral vanuit het perspectief van een tiener verteld en gezien worden. Een boek dat helpend kan zijn voor kids die met een of meer van deze problemen worstelt. En bovenal een heerlijk geschreven boek, perfect voor de zomer of wanneer je even behoefte hebt aan vakantiegevoel.

Bedankt Elin dat je een boek hebt geschreven waarin long covid ook een kleine rol heeft gekregen.
Bedankt uitgeverij Leopold voor dit recensie exemplaar.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Verelien

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?