Een mooi verhaal over opgroeien en ontdekken wie je bent

Xjuf.ilse.leest 18 november 2023
‘If he had been with me, everything would be different’

De titel opzich spreekt al voor zichzelf als het gaat om de synopsis van het boek. Als hij bij mij was geweest dan… Die vraag zie ze bewust en onbewust terugkomen door het gehele boek. Dat maakt het interessant, want je leest hoe het in werkelijkheid was, maar tegelijkertijd ook hoe de personages het zouden willen hebben.

‘If he had been with me’ is een boek die al een ruime 10 jaar uit is, echter komt het boek elke keer weer uit de doeken terug op social media. Ik kon mij dan ook niet bedwingen, en wilde zelf ervaren of het de hele hype waard was.

Het verhaal draait dus om Finn en Autumn die als kinderen met elkaar zijn opgegroeid, maar naar mate ze ouder worden uit elkaar groeien. Je leest hoe ze ieder hun eigen weg vinden in het lezen, en hoe ze bepaalde gebeurtenissen ervaren. Er gebeurt heel veel in het boek in het kader van opgroeien en jezelf ontdekken; wie je bent, waar je bij hoort… Echter had ik misschien wel iets meer ‘echte’ gebeurtenissen verwacht dan de tamelijk normale tienerissues.

Hoewel het boek naar mijn mening laat op gang kwam, vind ik de gedachte achter het verhaal wel erg mooi. De personages in het boek maken veel mee, wat voor menig tiener/jong-volwassenen herkenbaar is. Daarnaast durft Laura Nowlin ook het onderwerp zelfdoding aan het licht te brengen, een gedurfd onderwerp wat vaak niet geaccepteerd wordt of juist onder de tafel wordt geduwd, terwijl ook dit onderwerp zo belangrijk is om te bespreken.
De laatste hoofdstukken zijn in mijn ogen de mooiste hoofdstukken. Hoewel het een trieste ondertoon heeft, heeft het tegelijkertijd ook iets moois. Ik wil niet teveel spoilen, maar ik vind het een mooie gedachte dat Autumn, na alle duisternis, haarzelf en Finn weer heeft teruggevonden, en haar leven kan voortzetten.

‘If he had been with me’ is een boek waarin het opgroeien en jezelf vinden centraal staat. Hoewel het boek ietwat laat op gang kwam, vind ik het een mooie verhaallijn hebben met een duidelijke achterliggende gedachte. Het einde is misschien triest, maar tegelijkertijd mooi; het laat zien dat er licht na de duisternis komt. Een boek dat je zeker een keer in je leven gelezen moet hebben.

Meer recensies van Xjuf.ilse.leest