Advertentie

Het boek speelt zich af in Noord-Ierland in de jaren 70 van de vorige eeuw. Voor dat het Goede Vrijdagakkoord werd getekend dat een eind maakte aan de gewelddadige problemen die het land teisterden. De hoofdpersoon van dit boek is een meisje van een jaar of 17. Zij maakt deel uit van een groot katholiek gezin, al wordt dit niet met naam en toenaam genoemd. Niets wordt bij de naam genoemd. Er zijn staatsverwerpers, de staat, mensen die aan de overkant van het water wonen, derde zwager, oudste zus, zusjes klein enzovoorts. In elk gezin zijn er slachtoffers te vinden: of ze zijn vermoord, slachtoffer geworden bij een bomaanslag, op de vlucht of gevlucht voor het geweld. Er is roddel en achterklap over relaties, over het wel of geen informant zijn, over het gedrag in het algemeen en bij welke groep je hoort of niet hoort De hoofdpersoon probeert zich aan alles te onttrekken door al wandelend klassiekers te lezen. Ze is een benedenpeiler. Zo worden de mensen genoemd die zich niet aan de norm van geweld houden. Ze weet dat zelf nog niet. Dat hoort ze pas later van een vriendin die ze in vertrouwen neemt. Soortvanverkering neemt zij nooit mee naar huis, want dan gaat haar moeder zeuren over trouwen en kinderen krijgen. Als Melkboer, die geen Melkboer is aandacht voor haar heeft, begint het geroddel. Ook al gebeurt er niets, is de hoofdpersoon ook niet op de aandacht gesteld, toch wordt er gekletst. De hoofdpersoon voelt zich er erg ongemakkelijk onder. Melkboer is getrouwd en staatsverwerper en heeft veel macht.
Het is een samenleving waar iedereen iedereen in de gaten houdt, waar je vanuit de bosjes het klikken van een fototoestel hoort, en waar iedereen verdachte is of diegene die verdenkt, of allebei.
Door alles wat gesuggereerd wordt is het boek niet makkelijk te lezen, het is ook voor de lezer lastig om de hoofdlijn vast te houden. De gebeurtenissen zijn soms absurd, soms genuanceerd of realistisch, maar het boek maakt goed duidelijk wat het leven in een verdeeld land kan aanrichten.
Het is zonder meer een bijzonder boek.

Reacties op: Een bijzonder boek

8
Melkboer - Anna Burns
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 11,99
E-book prijsvergelijker