Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Historische liefdesgeschiedenis

Marieke Scheers 17 juni 2019 Hebban Recensent
In Turkenliefje maken we kennis met Jacomijn Stout. Het is eind 17e eeuw en ze zorgt thuis voor haar vader die ernstig ziek is. Haar moeder is al langer geleden overleden. In huis wonen ook haar jongere broer Arnold, haar zusje Fransje en Opoe Holtenius, de moeder van hun moeder. Vader weet dat hij niet lang meer heeft en regelt een man voor Jacomijn die ook Fransje wil opnemen in zijn huishouden. Het is Simon de Vries, een weduwnaar met een zoontje. Jacomijn zegt ja, maar ze heeft grote twijfels, want haar hart ligt nog altijd bij een andere man.

Het is lastig om in het verhaal te komen. Als lezer val je middenin het leven van Jacomijn en haar familie en er worden veel toespelingen gemaakt naar het verleden. Suriname, Barbarijen en slavernij worden genoemd alsof de lezer al zou moeten weten wat er is gebeurd in het verleden en dat is verwarrend. Pas na een flink aantal pagina’s begint Jacomijn te vertellen over het verleden, hoe haar vader met de familie wilde emigreren naar Suriname, hoe de boot werd gekaapt, waarna ze werden verkocht als slaven aan een rijke Mohammedaanse familie. Gedurende het boek blijft Lydia Rood wisselen tussen het verleden en de situatie waarin Jacomijn nu zit.

Het is een boeiende liefdesgeschiedenis waar de jonge Jacomijn zich goed staande weet te houden tijdens de tijden van slavernij en verliefd wordt op de onderkapitein Mahomet. Een Fransman en ex-slaaf die zich heeft bekeerd tot de islam (een renegaat) en met Jacomijn wil trouwen als ze zich ook bekeert. De ouders van Jacomijn hebben het erg zwaar en de mishandelingen die ze moeten ondergaan zijn vrij expliciet beschreven. Het past bij die tijd en is realistisch, maar ook heftig. Daarnaast worden ook de gebruiken uit die tijd beschreven evenals de woonsituatie en een stukje politiek. Het geeft een totaal beeld van het leven in Algiers aan het einde van 17e eeuw. Maar ook de historie in de 17e eeuw van Nederland komt aan bod. Het spinhuis, de prostitutie, het erfrecht en de macht van mannen, het zit allemaal verwerkt in het verhaal van de familie Stout.

De beschrijving van een stuk -vrij onbekende- historie, maakt van Turkenliefje een bijzonder historische roman. Grote delen van het boek zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen, gebaseerd op geschreven documenten van Jacob Stout en als zodanig verwerkt in het boek. Aan het einde van het boek vertelt Lydia Rood over haar onderzoek en de gevonden feiten. Na een wat stroef begin is het een hele mooie roman met een bijzondere liefdesgeschiedenis en een verrassend einde.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.