Advertentie

Met haar eerste boek ‘De moordenaar, de advocaat en de schrijver’ laat Casey N. Cep zien dat zij een begenadigd schrijfster is.

Het verhaal speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten, meer bepaald Alabama, jaren zeventig. De tijd waar het verschil tussen zwart en wit prominent aanwezig is.

In deze roerige tijd spelen zich verschillende drama’s af waar dominee Willie Maxwell een belangrijke rol in speelt. Bij het overlijden van meerdere van zijn familieleden, waaronder zijn eerste en tweede vrouw is hij de enige begunstigde van hun levensverzekering. Hij neemt op iedereen die hij maar kent, en bij meerdere maatschappijen, een levensverzekering op hun naam. Hij laat zichzelf als enige begunstigde noteren. Op deze manier vergaart hij bij het overlijden van zijn naasten al snel een serieuze som geld. De verzekeringsmaatschappijen ruiken onraad maar kunnen hiertegen niets beginnen. Geholpen door zijn advocaat weet Maxwell zich gedurende verschillende jaren te verrijken. Hieraan komt een einde wanneer hij op de begrafenis van zijn laatste slachtoffer koelbloedig wordt neergeschoten.
Op het proces wordt de term ‘onweerstaanbare drang’ ten tonele gevoerd. Wordt door het gebruik van deze term de dader het slachtoffer?

Het grootste deel van het boek wordt echter ingenomen door de biografie van Harper Lee bekend van haar enige bestseller ‘To Kill a Mockingbird’. Casey N. Cep gebruikt ook hier weer zorgvuldig onderzochte bronnen.

Het is hoegenaamd geen droog of saai rechtbankverslag geworden. Het zet aan tot nadenken. Casey N. Cep heeft een vloeiende schrijfstijl en weet een zekere spanning op te bouwen.

Het boek wordt uitgebreid gedocumenteerd zowel met foto’s als met wetenswaardigheden die in het verhaal verweven worden. Zo wordt onder meer het verzekeringswezen belicht maar evengoed de oorsprong van voodoo alsook de pulpindustrie.
Alle citaten van het proces zijn afkomstig uit de transcriptie van het proces wat een grote meerwaarde geeft aan dit boek.

Vanaf bij het begin wordt de lezer in het verhaal gezogen. Casey N. Cep weet te boeien van de eerste tot de laatste bladzijde. Indrukwekkende debuut.

Reacties op: Subliem true crime verslag.

9
De moordenaar, de advocaat en de schrijver - Casey N. Cep
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker