Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Alfabet lezen met de F

op 25 maart 2021 door

Alweer de zesde blog van het alfabet lezen. Aan mij de eer om een boek te lezen dat begint met de letter F. Het leverde nogal wat zoekwerk op, en daarna wilde het lezen ook niet helemaal flotten.. eh.. oeps vlotten.

-door Marieke

Toen we het alfabet gingen verdelen maakte het mij niet zoveel uit welke letter het zou zijn, maar toen het de F werd, was het toch even zoeken naar het juiste boek. Letterlijk zoeken, want ik wilde Fallen gaan lezen van Lauren Kate en dat boek bleek niet te liggen waar ik het verwachtte en is sindsdien ook compleet spoorloos.

Een zoektocht op internet (inmiddels niet meer naar Fallen, maar naar andere titels), leverde me Frank en wij op. Een e-book dat ik eens heb gekocht en vervolgens nooit las. Ik zette het boek klaar en ging vervolgens heel wat anders lezen. Geen paniek, er was tijd zat.

Het boek Fallen bleef me bezighouden en tijdens het uitmesten van de boekenkast kwam ik Familiegeheimen tegen van Monica McInerney. Bingo, een feelgood roman met de F, ik kon beginnen, maar daar bleef het niet bij.

Naast mijn medewerking aan de spot Fabulous Feelgood, geef ik ook boekentips als daarom wordt gevraagd op Hebban. En met de win een boekenbon-actie kwamen die aanvragen in groten getale binnen. Een van de aanvragen had drie boeken van Adam Armstrong als favoriet opgegeven. ‘Nooit van gehoord’ dacht ik nog, tot ik tijdens het opruimen De vrouwen van Fossil Nash tegen. Niet helemaal volgens de regels, maar met een beetje scheel kijken voldeed ook Fossil Nash aan een boektitel met een F. Toen ik eenmaal begon te knoeien met de regels viel ook Welkom in hotel Flanagans en Mijn favoriete flirt binnen de mogelijke boeken. Maar eerlijk is eerlijk, dat was valsspelen en zo werd het toch Familiegeheimen.

Waar gaat Familiegeheimen over?

Maggie Faraday groeide op in een gezellig en onconventioneel gezin. Haar moeder was vaak weg en de opvoeding werd dan overgenomen door haar vier zeer verschillende tantes en haar excentrieke grootvader, Leo. Maar vlak voor Maggies zesde verjaardag maakte een schokkende gebeurtenis een einde aan dit alles. Twintig jaar later woont Maggie alleen in New York tot een verrassingsbezoek van Leo alle herinneringen plotseling doet bovendrijven. En dan, bij de jaarlijkse Faraday-familiereünie in Ierland, realiseert Maggie zich dat de vrouwen die ze dacht zo goed te kennen allemaal een geheim verbergen.

Mijn mening

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: Ik ben niet zo positief en zal het niet aanraden. Ik heb dan ook erg lang over het boek gedaan. Het leek niet zo dik, maar de pagina's zijn dun. Toch 510 pagina's en alleen volgedrukt met tekst en erg weinig wit ertussen. Hard werken dus om door het boek heen te komen.

Het verhaal gaat over een vader en vijf zussen die allemaal heel verschillend zijn (waar heb ik dat meer gehoord?). Door een uitvinding van vader zijn ze ook nog eens erg rijk (altijd handig). De jongste telg raakt op haar 16e in verwachting en ze besluiten het meisje Maggie tot haar vijfde verjaardag gezamenlijk op te voeden. Het eerste deel gaat grotendeels daarover. Het perspectief wisselt constant zodat je mee kan leven met de personages en hun leven in en buiten de familie. Dat er geheimen zijn wordt duidelijk als Sadie de dagboeken van moeder Tessa vindt (die niet meer leeft). Helaas lezen we niet mee, maar het is kennelijk nogal schokkend, want Sadie vertrekt.

In het tweede deel is Maggie volwassen. Er is iets gebeurd en een zus heeft een ongeluk gehad en iedereen woont ergens anders op de wereld. Dan volgt langzaam (heel langzaam) wat er in de afgelopen jaren is gebeurd. Een kerst bijeenkomst in juli in Donegal Ierland (ja echt!) brengt iedereen samen en eindelijk komen geheimen uit.

In het boek wordt alles uitgebreid beschreven en dat haalt de vaart uit het verhaal, net als de constante wisselingen van perspectief. Vast bedoeld als cliffhangers, maar het irriteerde mij soms behoorlijk. Het is met regelmaat langdradig en toch weet het redelijk te boeien, want eenmaal over de helft wil je toch weten wat er is gebeurd en waar het verhaal naar toe gaat. Het is helaas af en toe onrealistisch.

Kortom, 2,5 sterren en geen aanrader. Het boek gaat de minibieb in.
Ik heb mijn alfabet lezen bijdrage netjes vervuld, maar ik had graag een wat positiever verslag geschreven. Dat het boek als 'vergeten boek' in mijn kast stond, was al een teken aan de wand.

Misschien begin ik binnenkort toch in Frank en wij en kom ik er dan achter dat ik een verkeerde keuze heb gemaakt door voor Familiegeheimen te kiezen.

Lees jij weleens een boek dat tegenvalt toch helemaal uit?

91ec7bddbad43050237f24b35a7c6e26.png

Andere boektitels met een F

a7768b138ffaa33bf2bca480e34ce4a0.pngdb7efc4e056839b869c5526742abf727.png8ce22ee3277d8ec35bec649308972248.pnge46a12161e4e6ca95d50eeacc2b99a46.png

Fallen, Ferrara, Frank en wij, Faye & Sean lees hier wat Diana van het boek vond, hier Mariekes mening en hier die van Renate en wil je meer weten over de auteur Marina Folkers, lees dan dit interview en/of dit interview, Fortuna's dochter, Floddertje, Festivalkriebels, Fluisternetwerk, Met fluwelen pootjes, mijn Favoriete flirt lees hier wat wij in de groepsread van het boek vonden, Flirten met de buurman, Faking it lees hier wat Helma van het boek vond, Fatale erfenis lees hier wat Helma van het boek vond, Fout lees hier inde buddyread wat Marieke en Helma ervan vonden, Fata Morgana lees hier wat Sanne ervan vond, Follow wil je meer weten over de auteur Gaby Rasters, lees dan dit interview



Reacties op: Alfabet lezen met de F

Meer informatie

Gerelateerd

Over