Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wij lazen Vertrouwen of verliezen van Wendy Brokers

op 17 december 2022 door

Het boek Vertrouwen of verliezen kwam uit in april 2022, Helma en Marieke waren bij de boekpresentatie en kochten daar het boek. Het lezen ervan liet op zich wachten. Zelfs toen Sanne het boek ging lezen voor de Hebban recensie in mei 2022 en we een afspraak maakten om er een groepsread van te maken, bleef het boek op de leesstapel liggen. Hoe het dan toch gelukt is om er een gezamenlijk verslag van te maken, lees je in deze blog.

- door Sanne, Helma en Marieke -

4c641f29b63abc2fdd02cb3dd0f64d92.png

Drie enthousiaste feelgoodlezers, drie fans van boeken van Wendy Brokers, die betrokken zijn bij de boekpresentatie en dan toch pas in december aan komen zetten met een blog. Het is deze keer helemaal de schuld van Marieke die echt wel wilde (ja echt!), maar zoveel andere boeken op haar bordje kreeg, dat Verliezen of vertrouwen keer op keer het onderspit moest delven. Maar na wat halfslachtige pogingen om voor het slapen gaan wat te lezen, duurde het even voor het verhaal haar pakte. Maar deze week was het zover en het boek ging achter elkaar uit.

"Voelen jullie nog wat voor een groepsread?", was wat Marieke in een groepsapp dropte. Waar Helma nog wel wist om welk boek het ging, was het voor Sanne dieper graven. Maar de afspraak stond en de blog werd een feit.

Over Verliezen of vertrouwen

Soms lijkt het geluk als los zand tussen je vingers door te glippen. Maar verlies je ooit definitief je geloof in de liefde?

Het is niet zo dat Noortje echt ongelukkig is met haar leven, maar single zijn op haar achtentwintigste was niet wat ze voor zichzelf in gedachten had als jong meisje. Een liefde zo groots als die van haar opa en oma; met minder wil ze geen genoegen nemen. Maar op de een of andere manier leiden haar dates niet tot een happily ever after met dé man.

Als de knappe neef van een buurvrouw onverwacht voor haar deur staat en Noortje bij de eerste blik al hartkloppingen bezorgt, lijkt het einde van haar vrijgezellenstatus voorbij. Maar wie is deze Mats eigenlijk echt? Is hij wel zo eerlijk als hij zegt en zo perfect als hij lijkt? Als zijn verleden wordt onthuld en het heden inhaalt, lijkt het geluk opnieuw niet aan Noortjes kant te staan.

In een wereld die om haar as tolt en in haar voegen kraakt, is Noortje de enige die voor hun toekomst kan vechten. Maar is dat ook wat Mats wil?

Een ander soort boek?

We kennen Wendy Brokers van haar geweldige trilogie Baguette met jam voor twee, Leven met een leugen en Omkijken naar morgen. Maar ze schreef meer. Haar debuut Geluk bij een ongeluk werd een succes. Daarnaast schreef ze nog de Young Adult De laatste halte en recent de new-adult 'Niet zonder'-serie.

Vertrouwen of verliezen is ooit ontstaan als pitch voor een schrijfwedstrijd. Daarna bleef het liggen, maar het verhaal liet Wendy niet los. Na diverse keren herschrijven, is het nu alsnog uitgegeven als boek. Over deze romans zegt de auteur zelf: "Ik wilde heel graag dat dit boek wat luchtiger was dan mijn andere boeken en dat is het in mijn ogen ook". 

Marieke:
Ik kan me daar wel in vinden, hoewel ik nog lang niet alles van Wendy Brokers heb gelezen. Haar trilogie is echter een geweldige serie, waarbij ik met twee van haar boeken de leesclubs heb mogen doen, en daar was ik erg van onder de indruk. Dit boek is inderdaad luchtiger, maar dat neemt niet weg dat er nog steeds thema's in zijn verwerkt die het verhaal verdieping geven.

Helma:
Ik heb bijna alle boeken van Wendy al gelezen en sinds de 'Baguette'-trilogie ben ik fan van haar boeken. Door de opmerking van Wendy over Vertrouwen of verliezen had ik een echt luchtige feelgood verwacht. Niets mis mee natuurlijk, maar ook in dit boek heeft ze thema's verwerkt die zorgden voor de nodige diepgang wat het boek net wat interessanter maakte.

Sanne:
Haha, allereerst: sorry, ik ben zo slecht in namen (en titels)! Ik moet altijd eerst een gezicht of een plaatje erbij hebben, maar toen ik het zag wist ik het natuurlijk gelijk weer! Hoewel ik nog niet alle boeken van Wendy heb gelezen, vond ik dit boek enerzijds een heerlijke feelgood roman, maar toch vond ik daar ook serieuzere ondertonen. Dat maakt het boek meer dan alleen een luchtig en romantisch verhaal. 

De titel en de cover

Dit boek heeft de titel Vertrouwen of verliezen meegekregen, maar zou eigenlijk Niet haar ding gaan heten. De verandering van titel heeft alles te maken met haar meest recente serie waar 'niet zonder' al een onderdeel van de titel was. De cover is gemaakt in de stijl van haar 'Baguette'-trilogie.

Marieke:
De titel vind ik mooi gekozen. Ik denk zelfs dat Vertrouwen of verliezen nog beter weergeeft waar het in het boek om draait. En de cover is vrolijk, zomers en door de keuze van de schoenen is het helemaal 'Noortje' wat de cover uitstraalt. En dan de binnenflap: lichtblauw met madeliefjes. Een plezier om naar te kijken.

Helma:
Ik ben het helemaal met Marieke eens. Het is een cover die meteen uitnodigt om te gaan lezen en toch duurde het nog heel lang voor het ook werkelijk gebeurde. Sorry, Wendy! Maar ondertussen lag het boek me al die maanden toe te lachen en werd ik er vrolijk van. De titel Vertrouwen of verliezen intrigeert me veel meer dan de titel die eerst was gekozen. Dus wat mij betreft een prima keuze. 

Sanne:
Persoonlijk ben ik dol op dit soort covers. Ik vind de combinatie van een echte foto met getekende illustraties erg leuk. Het geeft een romantisch, lief en zomers gevoel. Daar ben ik altijd wel voor te porren. Ik las het boek als e-book en daarbij zie je de cover niet, maar ik zou het zeker hebben opgepakt als ik in de boekhandel stond.

Het verhaal

De korte samenvatting maakt snel duidelijk dat het gaat over Noortje en Mats, maar wat het verhaal brengt is toch een verrassing.

Marieke:
Noortje en Mats vind ik beide hele fijne personages en die worden gelijk al goed neergezet. Toch had ik in het begin wat moeite met het verhaal. Ik vond de kennismaking tussen die twee erg leuk, maar daarna was het voor mijn gevoel veel gedoe in bed en kwam het niet echt op gang. Tot er ineens een twist komt en het verhaal me pakte, waarna ik niet meer stopte met lezen, maar het boek achter elkaar uitlas. Wat ik heel bijzonder vond, was de uitwerking van 'geloof, hoop en liefde' als thema en het begin van de hoofdstukken siert. Mooi geschreven weer en ook al is het anders dan haar andere boeken, ik vond het een mooi en vooral liefdevol verhaal.

Helma:
Het wordt saai, maar ook hier kan ik volledig instemmen met Mariekes mening. Het eerste deel is luchtig, met vooral veel erotische scènes. Maar dan komt die twist waardoor het opeens een totaal ander verhaal wordt en je bijna niet kan stoppen met lezen.
Wendy voert weer een aantal leuke en tot de verbeelding sprekende personages op. Noortje is geen standaard personage met haar hoge hakken en ietwat uitdagende kleding, die, om je een beeld te geven, door de moeder van Mats als sletterig en hoerig worden gekwalificeerd. Nu is zijn moeder een echte 'kakmadam', dus het is een stuk minder erg dan het lijkt. Ook Mats is leuk en samen zijn ze aan elkaar gewaagd. Hartsvriendin Maud is een heerlijk mens als ze Noortje steeds steunt waar het nodig is. En natuurlijk de werkelijk afgrijselijke moeder en ex van Mats. Daar krijg je direct een gloeiende hekel aan. Dat geeft natuurlijk ook sjeu aan het verhaal.

Sanne:
Ik vond dat het boek een hoog tempo kent. De verschillende gebeurtenissen wisselen elkaar vlot af en heel lang hoef je niet in spanning te zitten wachten. Maar, hoewel inderdaad al snel duidelijk is welke kant het op gaat, is het toch elke keer een verrassing van wat er gaat gebeuren. Het duurde dan ook niet lang voor het verhaal uit was.

Conclusie

Marieke:
Met plezier gelezen, nadat ik eenmaal door het verhaal werd gepakt. Leuke en lieve personages, behalve dan die schoonmoeder. Je zal er zo een krijgen zeg... pff. Van mij krijgt Vertrouwen of verliezen 3,5 sterren.

Helma:
Ik vond het weer een heerlijk boek en heb het met heel veel plezier gelezen. Het heeft humor, liefde, diepgang en leuke personages. Nou ja, die schoonmoeder en die ex zou je direct achter het behang plakken. Maar voor het verhaal is het natuurlijk wel leuk. Ik waardeer het boek met 4 sterren.

Sanne:
Ik genoot van het fijne plot en de heerlijke personages. Noortje is ietwat onhandig en dat zorgt voor de nodige hilariteit, maar ik kon haar ook echt bewonderen om haar positieve insteek en volhardendheid. Het verhaal is een mooie afspiegeling van het echte leven, met diepgaandere onderwerpen, problematiek, alledaagse situaties en de nodige liefde. Ik geeft het boek 3,5 ster.

Heb jij Vertrouwen of verliezen al gelezen? Wat vond je van het verhaal?



Reacties op: Wij lazen Vertrouwen of verliezen van Wendy Brokers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Wendy Brokers

Wendy Brokers

Moeder van vijf, auteur en verpleegkundige Neonatologie Geboortezorg (lange tijd...