Sanne de Graaf Hebban Recensent

Vertrouwen of verliezen stond sinds 2014 in grote lijnen op papier toen Wendy Brokers het verhaal voor een schrijfwedstrijd schreef. Ze worstelde sindsdien met het schrijfproces om het als boek uit te kunnen geven, maar bleef vertrouwen houden in het verhaal. Koppig zette ze door. En dat bleek symbolisch voor de inhoud van de plot. In het verhaal over Noortje draait het ook om vertrouwen. Door meerdere slechte ervaringen is dat van haar behoorlijk op de proef gesteld. Tot Mats onverwachts op haar pad komt en haar hart sneller laat slaan. Maar is hij wel wie hij zegt dat hij is? Durft ze opnieuw verliefd te worden? Durft ze op hem én de liefde te vertrouwen?

Brokers, schrijfster van Nederlandse bodem, schreef meerdere titels in diverse genres: Young Adult, feelgoodromans en zelfs een thriller. Vertrouwen of verliezen is een hedendaagse roman waarin het leven van Noortje centraal staat. Ze is alleenstaand en heeft niet de beste smaak als het om mannen gaat. Ze valt vooral op het vreemdgaande soort. Van haar lieve en zorgzame karakter werd al meermaals geprofiteerd. Toch lijkt ze immer positief en vastberaden wat van het leven te maken.

De verhaallijn, die vanuit het perspectief van Noortje wordt verteld, kent een hoog tempo. Deze vaart wordt veroorzaakt door de schrijfstijl van Brokers, maar vooral door de nodige plotwendingen die zich in korte tijd afspelen. Wanneer we Noortje leren kennen, is ze wanhopig op zoek naar de ware, maar het online daten werpt niet zijn vruchten af. Toch duurt het niet lang voor Mats, de neef van haar onderbuurvrouw, ten tonele verschijnt. De eerste kennismaking – en ook hun tweede ontmoeting – verloopt door het onhandige gedrag van Noortje behoorlijk ongemakkelijk. Daarmee lijkt het verhaal een humoristisch karakter te krijgen. Toch is niets minder waar, zo zal verderop in het boek blijken.

De wendingen die het verhaal regelmatig aanneemt en de opbouw daarnaartoe verlopen zoals gezegd vlot. Brokers heeft getracht een balans te vinden in het vasthouden van spanning en nieuwsgierigheid te wekken bij de lezer. Er hoeft nooit lang op een onthulling te worden gewacht. Dat evenwicht heeft ze goed gevonden, al lijkt het alsof de schrijfster veel heeft willen meegeven in het verhaal en op zoek is geweest naar ruimte om veel thema’s in het boek te kunnen verwerken. Thema’s die het geheel diepgang geven, maar die op deze manier ook voor gejaagdheid zorgen. Een van die thema’s is een onderwerp dat Brokers na aan het hart ligt. Uit eigen ervaring weet ze welke impact Alzheimer op het leven van mensen en hun familie heeft. Ze heeft dit op aangrijpende manier in de roman verweven.

Al met al is Vertrouwen of verliezen een heel veelzijdige roman met goed uitgewerkte personages. Het is fijn om over de immer hoopvolle en positieve Noortje te lezen. Je ziet haar gedurende het verhaal opbloeien en ook Mats groeit. De meer diepgaande passages worden afgewisseld met alledaagse of seksueel geladen stukken waarmee het boek een mooie afspiegeling is van het echte leven. Een verhaal met de nodige diepgang dat meer is dan een zoet en grappig liefdesverhaal.

Reacties op: Meer dan een zoet liefdesverhaal

76
Vertrouwen of verliezen - Wendy Brokers
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken