Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

HRC 2019 - #Augustus

op 01 september 2019 door

Thema van deze maand is diversiteit. Ik heb gedurende het jaar al enkele boeken gelezen die onder deze categorie vallen, dus ik ben niet bewust op zoek gegaan naar een boek passend bij dit onderwerp. Immers tijdens het lezen kom je onverwachts verhalen tegen die alsnog in deze categorie geplaatst kunnen worden. Achteraf heb ik dit thema toch diverse keren aan kunnen vinken. 

Lees je mee?

113. De nachtroos - Lucinda Riley

Wow, en alweer een prachtboek van Lucinda Riley gelezen. Een boek met twee tijdlijnen in diverse culturen. Wat heb ik weer genoten. En in de prettige schrijfstijl wat we van haar gewend zijn, zodat je door het boek vliegt. Het thema diversiteit is in het verhaal dubbel verwerkt, discriminatie en schizofrenie.

Roman/ebook/474 bladzijden/5*****

HRC: Diversiteit en 5***** recensie op Hebban.

HRC XXL: werelddeel Azië

114. De ontdekking - Harlan Coben

Een spannende thriller met veel familiegeheimen en een verrassend plot. 

Thriller/luisterboek/320 bladzijden/BC juni 2019/4****

HRC: diversiteit (drugs en een sekte)

115. Geheim leven - Carla de Jong

Een prachtige familieroman met duistere familiegeheimen. Er zijn twee tijdlijnen en 4 generaties, gedeeltelijk afspelend in Amerika maar grotendeels in Friesland. Fijne schrijfstijl en als lezer wordt je constant geprikkelt om door te lezen. De onthulling van de familiegeheimen zorgt ervoor dat je tot het eind toe op het puntje van je stoel blijft zitten. Het boek is gebaseerd op waargebeurde familie feiten van de schrijfster. Goed verhaal. 

Roman/Luister-ebook/354 bladzijden/BC aug-19/5*****

HRC: Diversiteit (homoseksualiteit en dementie).

116. Het Deense meisje - David Ebershoff

Een verhaal over een heel beladen, moeilijk onderwerp, zeker in die tijd, transsexualiteit. Als lezer beleef je de transformatie van Einar in Lilli en wat dit voor moeilijke maar ook tedere momenten zorgt in het huwelijk met Greta. Op een respectvolle, liefdevolle schrijfwijze wordt dit allemaal beschreven.

Roman/ebook/295 bladzijden/3***

HRC: Diversiteit (transgender)

117. Laat me gaan - Gayle Forman

Voor onze zussenread viel de keus op dit boek, temeer omdat het aansluit bij het thema deze maand. Wat wij van dit boek vonden lees je hier

Feelgood/Paperback/318 bladzijden/4****

HRC: Diversiteit (adoptie en hartaanval).

118. Zomer in Southfield - Dani van Doorn

Een leuke ontspannende novelle met een vleugje humor en een knipoog naar de ‘strenge’ omgangsregels ten tijde van oud Engeland.

Feelgood/Ebook/53 bladzijden/4****

119. Lieve John - Nicholas Sparks

John Tyree weet niet wat hij met school en zijn toekomst aanmoet. Hij stopt met school en gaat het leger in. Tijdens een verlofperiode leert hij Savannah kennen. Ze raakt hem diep in zijn hart en aan het einde van zijn verlof zijn ze beide ervan overtuigd dat ze gaan trouwen. Dit kan pas nadat John zijn dienstperiode erop heeft zitten. Maar dan gebeuren de vreselijke aanslagen op 9/11 en slaat het noodlot toe. John tekent bij. Wacht Savannah nog zolang totdat John klaar is met zijn diensttijd?

Het verhaal wordt vanuit het perspectief van John verteld. Ik vond het even wennen maar raakte toch vrij snel vertrouwd met deze schrijfstijl. Sparks heeft bij mij een gevoelige snaar weten te raken. Heftige emotionele passages met levensechte vraagstukken. Ik heb het tenauwernood droog kunnen houden.

Feelgood/Ebook/243 bladzijden/BC aug-19/4****

HRC: Diversiteit.

120. Nioma - Stefan Tetelepta

Een bijzonder zomerverhaal wat perfect aansluit bij het thema deze maand. Het verhaal van Nioma, een meisje met een speciale gave. Ik vind het zo knap van Stefan hoe hij alledaagse gebeurtenissen verweeft met mystieke, ‘spirituele’ situaties. Dat geeft voor mij een extra dimensie aan zijn verhalen. Een kort maar compleet verhaal. Een combi van feelgood en thriller. 

Feelgood-thriller/Hebban zomerverhaal/48 bladzijden/4****

HRC: Diversiteit

121. De bijenhouder van Aleppo - Christy Lefteri

Het ontroerende verhaal van twee neven die afzonderlijk van elkaar vluchten uit Syrië en uiteindelijk herenigd worden in Engeland, in een totaal voor hun vreemde wereld. Een roman waarin de bijen symbool staan voor kwetsbaarheid, leven en hoop. Over heftig verlies maar ook het terugvinden van liefde en licht. 

Roman/Ebook/237 bladzijden/BC aug-19/4****

HRC en HRC XXL: diversiteit en werelddeel Azië

122. Vriendschap en liefde - Jaimie Pisonier

Een debuutroman en tevens eerste deel van een serie. In dit deel draait het om de hoofdpersonages Anouk en Jack. Anouk een Belgische blonde schone en Jack van oorsprong een Texaan. Ze ontmoeten elkaar wanneer Anouk een nieuwe huisgenoot zoekt na het overlijden van haar oma. Jack is ook op zoek naar woonruimte, dus wanneer een collega van Anouk hun beide aan elkaar voorstelt is de beslissing snel genomen. Maar zowel Anouk als Jack dragen een hoop negatieve bagage met zich mee. Ze ontwikkelen gevoelens voor elkaar maar de gebeurtenissen uit het verleden staat een normale relatie in de weg. Kunnen ze deze geheimen ontrafelen en samen een toekomst opbouwen?

Het verhaal bevat korte hoofdstukken en wordt om en om vanuit het perspectief van Jack als van Anouk verteld. Jaimie is een Vlaamse schrijfster en dat las ik terug in haar directe schrijfstijl. Soms moest ik even teruglezen wat er nu werkelijk bedoeld werd. Maar dat deed geen afbreuk aan het verhaal. Sommige dialogen hadden iets meer uitgewerkt mogen zijn. De setting speelt zich deels in België en deels in Texas af. Grappige passages worden afgewisseld met een vleug spanning. Liefde spettert van de bladzijden. Mooi toegewerkt naar de plot. Lekker ontspannende lectuur.

Enne ....wordt je nieuwsgierig hoe je met een satéstok tandenstoker kinderen maakt, dan moet je echt het boek gaan lezen.

Feelgood/paperback/207 bladzijden/3***

HRC: Debuutroman

123. Zilver - Gerda van Wageningen

Een mooie familieroman beginnend met de watersnoodramp in 1953. Deze verschrikkelijke ramp wordt weer beeldend beschreven zoals ik gewend ben van haar. Dan maakt het een grote sprong in de tijd naar de 55 jarige bruiloft van Andrea en Job, die tijdens deze verschrikkelijke ramp elkaar hebben leren kennen. Tijdens het hele verhaal speelt het zilver wat destijds gered is bij de ramp, een belangrijke rol.

Heel veel hedendaagse problematiek kwam in het verhaal voorbij. Wat dat betreft past het boek ook in het rijtje diversiteit. Bijzonder om te lezen hoe deze problemen gezamenlijk tussen de oudere en jongere generatie besproken en begripvol opgelost worden. Door middel van het geloof en de stevige familieband werden verdrietige maar ook mooie momenten gedeeld. Prachtig beschreven.

Een mooie quote: Als het zilver wordt gekoesterd en onderhouden, blijft het blinken. Als het verwaarloosd wordt, wordt het dof en lelijk. 

Historische roman/ebook/292 bladzijden/3***

124. De fluisterman - Alex North

Erg spannende psychologische debuut thriller. Ik heb het boek voornamelijk geluisterd, prettige voorleesstem. Van begin tot einde werd je als lezer in de greep van de fluisterman gehouden.

Thriller/luisterboek/345 bladzijden/BC aug 2019/4****

125. Tijden van vuur - Kate Mosse

Een prachtige historische roman die zich afspeelt in de 16e eeuw. De tijd waarin de geloofsoorlog woedt tussen de Katholieken en Hugenoten en de jacht op de gestolen lijkwade van Antiochië. Mijn eerste boek wat ik van deze schrijfster las, maar erg goed bevallen, dus waarschijnlijk zullen er meerdere volgen. Door de korte hoofdstukken en telkens wisselende perspectieven las/luisterde het heel vlot. Mooie beschrijvingen van de steden Carcassonne en Toulouse destijds. Kortom, volop genoten van deze roman.

Roman/luisterboek, ebook/524 bladzijden/BC mei 2019/4****

Nog even een statistiekje van mijn leesmaand augustus en subtotaal t/m augustus:

3c959dcd72e6b4d296ec529aa9aa7abe.png

Voor de maand september heb ik een 4-tal ebooks klaar staan. Deze boeken staan al te lang op mijn reader om gelezen te worden, dus de maand september, uitgeroepen als Lees Uit Eigen Kast (luek) maand, is hiervoor zeer geschikt. Welke het zijn? Je leest het volgende maand in mijn blog.

33844d87aaf8cae1581a293c5d11971c.png



Reacties op: HRC 2019 - #Augustus

Gerelateerd

Over

Jaimie Pisonier

Jaimie Pisonier

Auteur van 'Vriendschap en liefde - Jack & Anouk' en schrijfster van (zeer) kort...

Gerda van Wageningen

Gerda van Wageningen

Gerda van Wageningen is een Nederlandse schrijfster van romantische en hist...

Dani van Doorn

Dani van Doorn

Auteur van het romantische genre en kinderboeken. Schrijft voor Van Driel Publi...

Stefan Tetelepta

Stefan Tetelepta

Stefan Tetelepta publiceerde in de zomer van 2018 KIsmet, een feelgoodroman met ...