Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Help, mijn vriendin is een boekenwurm!(2)

op 15 december 2018 door

In juli was daar mijn noodkreet: Help, mijn vriendin is een boekenwurm! Met een verhuizing in zicht en een vriend die in het afgelopen jaar welgeteld twee boeken heeft open geslagen. Let wel, opengeslagen, want hij heeft ze zeker niet uitgelezen. En dus begonnen de onderhandelingen voor een plekje voor mijn prachtige, zich nog altijd uitbreidende boekencollectie. Want tja, die bibliotheek die zo hoog op mijn wensenlijstje staat met kasten vol met boeken langs de muur... Daarvoor zal er eerst het nodige verbouwd moeten worden. Hoe pak je dat nou aan? Gelukkig stond ik er niet alleen voor en kwamen mijn mede-Readers maar liefst acht keer to the Rescue!

Door Annemieke de Jong

Zoals jullie hebben kunnen lezen, kwam ik uiteindelijk - niet geheel ontevreden - uit op vier boekenkasten in de huiskamer. Die vier boekenkasten nemen in totaal twee keer 1.20m muur in beslag. Maar al snel ontdekte ik, mede dankzij oud-Reader Sylvia, een kleine 'loophole'. Zij deelde (net als sommige andere readers) namelijk het 'geheim' over een niet al te geringe stapel TBR boeken, die een plekje hebben gekregen in manden naast de bank. Maar goed, daar kom ik bij mijn vriend natuurlijk nooit mee weg! Dat, in combinatie met een kast met deuren, waarin nog een aantal planken die voor mij bedoeld waren vrij waren, heeft geresulteerd in mijn eigen TBR-kastje! 

193a8f0f347b7239f062cddc199d884f.jpg

Mijn TBR-kastje bevat een deel van mijn TBR stapel. Recensie-exemplaren die binnenkomen, boeken waar nog een recensie of artikel over geschreven moet worden, de boeken van The Big Book Bonanza, mijn e-reader (die ook een steeds grotere collectie boeken bevat) en die boeken die ik zelf heb aangeschaft waarvan ik vind dat ze niet ongelezen in de kast mogen verdwijnen. Al is mijn ervaring dat het niet meevalt om die boeken vervolgens ook echt op korte termijn gelezen door te verwijzen naar een plaatsje in een van mijn kasten.

Hiermee heb ik voor mezelf weliswaar extra ruimte gecreëerd, maar het probleem van de juiste indeling was natuurlijk nog niet opgelost. En ik moet bekennen dat ik, na de verhalen van mijn mede-readers en het al een aantal keer verschuiven van boeken in mijn kasten, me serieus afvraag of er wel zoiets bestaat als de 'juiste' indeling.

Een deel van mijn problemen zijn hiermee opgelost, maar tja... die kasten, wat moet je daar nou mee?

Het advies van Reader Lotte om goed te kijken welke boekenkast je koopt, is er zeker een die ik een volgende keer mee zal nemen. Echter moet ik het nu doen met mijn oude vertrouwde vriendjes genaamd Billy, aangezien die kasten met de verhuizing zijn meegenomen. Kasten waarover ik overigens niets te klagen heb hoor... Ik zou er alleen graag nog wat extra vriendjes bij kopen zodat ik mijn boeken een nog prominentere plek in mijn huiskamer zou kunnen geven.

De ongeorganiseerde chaos van Reader Kayla spreekt me erg aan. Dat wil zeggen: ik word er enorm vrolijk van als ik die kasten zie. Tegelijkertijd denk ik niet dat het iets voor mij is. Ik denk dat ik er erg onrustig van zou worden als het zo in mijn huiskamer stond en ik constant de neiging zou hebben om te gaan schuiven met boeken en het anders neer te zetten. Naast dat ik denk dat het terugvinden van boeken lichtelijk dramatisch voor mij zou worden. Wel heeft het me doen beseffen dat het misschien niet nodig is om mijn 'oud'-studieboeken een plek te geven in de huiskamer. En dus zijn deze op subtiele wijze verbannen naar een plank in mijn kast op het kantoortje.

39aac9457e6717563a3665cb8dfb15ff.jpg3af6400369ebad310381ce73c63d9d4a.jpg

Want tja, ik heb helaas nog geen bibliotheek, maar een gedeeld kantoortje heb ik wel. En aangezien de boeken daar achter een deur verstopt staan, merkt mijn vriend er bar weinig van. De enige maar hierbij is wel dat de studieboeken waar ik zelf aan mee heb geschreven, ook in deze kast achter een gesloten deur staan. Terwijl het eigenlijk toch mijn 'pareltjes' zijn en ze een bijzonder plekje in mijn hart verdienen. Alleen om nou een aantal studieboeken in de huiskamer te plaatsen terwijl al het andere van die categorie ergens anders staat, daar kan mijn dwangmatige persoontje dan toch ook weer niet helemaal tegen. 

En ja, jullie lezen het goed: categorieën. Ik heb het advies van Reader Lieke ter harte genomen. Mijn verzameling is ingedeeld in categorieën. De eerste verdeling is gemaakt in Engelstalige en Nederlandstalige boeken. Ik had de hoop dat de kasten aan de ene kant van de huiskamer Nederlandse en de andere kant van de huiskamer Engelse boeken kon worden, maar helaas. Mijn niet al te geringe collectie kinderboeken gooide roet in het eten. En dus zijn de onderste twee planken van alle kasten gereserveerd voor de categorie kinderboeken.

Daarnaast is er een mooie verdeling ontstaan. Bij de Engelstalige boeken heb ik de categorieën oorlog, fantasie-avontuur gecombineerd met YA, crime en overige boeken. Bij de Nederlandse boeken heb ik vergelijkbare categorieën gebruikt. De kinderboeken staan onderin de kasten en zijn vooral ingedeeld op leeftijd en vervolgens op maat. Daarbinnen heb ik een verdeling gemaakt op maat, waarbij series wel gewoon bij elkaar staan (want tsja in mijn beleving hoort dat gewoon) en hetzelfde geldt voor boeken van dezelfde schrijver.

Mede dankzij de tips van onder andere Reader Demi, ben ik erg blij met het resultaat. Een aantal boeken heeft een prominente plaats in mijn boekenkast gekregen door ze met de kaft naar voren te zetten. Ook heb ik inderdaad een aantal boeken plat in de kast liggen. Op dit moment ben ik daarmee nog niet echt de hoogte in gegaan. Maar hoe dan ook zorgt dit ervoor dat mijn boekenkasten niet rijen vol ruggen zijn. Helemaal met de decoratieve onderbrekingen die ik er zelf aan toe heb gevoegd.

67c0c685435efac8fbc98356ee33cfe1.jpgf5de64524a10952eb650841897459ffa.jpg

Reader Onno had een belangrijke waarschuwing, die ik zeker heb meegenomen...

Belangrijker dan de kast is wat er in staat ofwel het WAT is belangrijker dan het HOE. Kortom, Annemieke, ik zou me niet al te druk maken hoe je je boekenkast moet indelen (als je al besluit om een boekenkast te gebruiken). Het gaat immers om de boeken.

...en die ervoor gezorgd heeft dat een aantal boeken (waarvan ik zeker wist dat ik ze niet nog eens zou lezen) inmiddels mijn kasten heeft verlaten en is doorgegeven aan familie en vrienden. En hoe blij mijn vriend daar ook mee is... hij zegt ook terecht dat wat erbij komt veel meer is dan er weg gaat. En tja, hij heeft gelijk! Maar net als Reader Karin heb ik veel moeite met het wegdoen of weggeven van mijn 'precious' books.

eba9c9add080a61409b1300c03156b16.jpgOver 'precious' books gesproken. Reader Yvonne deelde met ons haar boek van Jip en Janneke, dat duidelijk vaak gelezen is. Ook ik heb zo een aantal bijzondere - al dan niet 'stukgelezen' - boeken in mijn kast staan. Ook al zou ik er - gezien hoe de boeken eruit zien - misschien beter afstand van kunnen nemen, dat kan ik dan toch weer niet over mijn hart verkrijgen...

En klaarblijkelijk is mijn boekenliefhebberij toch een soort van familiekwaal... het is dan ook dankzij mijn familie dat ik een geschiedenisboek uit 1938 in de kast heb staan. Nog nooit gelezen, maar dat moet er toch nog zeker een keer van komen. Het komt bij mijn opa en oma vandaan en ik was op slag verliefd op het boek, toen ik het zag. Ook al past het misschien niet helemaal in de boekenkast in de huiskamer - als het gaat om de categorieën - zo'n speciaal boek verdient daar gewoon een plaatsje.

aa53f263bab77dd4436603ce2822e5b3.jpg69fb99594792acb5fdf27a2d86c44397.jpg

Ik ben mijn mede-readers en alle volgers zeer dankbaar voor het meedenken over mijn boekenkasten. Het idee van volger Tau om mijn ruimte uit te breiden met 'boekenzetels' vraagt helaas nog de nodige onderhandeling. Want voor alsnog komt het de woonkamer niet in, aldus mijn vriend. Maar wie weet later, als het dan eindelijk van een bibliotheek gaat komen... Want ja, als dadelijk de grote verbouwingen achter de rug zijn en we een nieuwe huiskamer en keuken hebben, dan gaat het er mogelijk toch van komen dat de huidige huiskamer een bibliotheek gaat worden. In ieder geval zijn de onderhandelingen daarvoor, door mij vriend, voor alsnog nog niet gesloten!

Samengevat ben ik (voor nu) dik tevreden met mijn kasten. Tips zoals het indelen in categorieën, op maat zetten, boeken van een schrijver bij elkaar zetten, stapelen van boeken en tentoonstellen van boeken heb ik met liefde ter harte genomen. Hetzelfde geldt voor de tips om je TBR-pile te scheiden van je gelezen boeken en het idee om ruimte in je boekenkast te behouden. Het resultaat is denk ik toch een licht gestylde boekenkast waarin ik boeken redelijk gemakkelijk terug kan vinden en waar zelfs mijn vriend een klein beetje vrolijk van lijkt te worden als hij er naar kijkt. Ondertussen droom ik lekker verder en blijf ik door onderhandelen in de hoop dat er op den duur boven wellicht nog een boekenkast bij kan komen of nog beter, die hele bibliotheekkamer er gaat komen. Al ben ik me ervan bewust dat dit een project is waar ik nog zeker een paar jaar op zal moeten wachten.



Reacties op: Help, mijn vriendin is een boekenwurm!(2)

Meer informatie