Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban- boek- per- week-challenge voor YA-lezers 7

op 21 september 2021 door

Zoals ieder jaar heeft de Hebban-crew weer over een challenge nagedacht. Dit jaar zijn er 52 opdrachten waaraan een boek zou moeten voldoen. In principe zou je dus één boek per week kunnen lezen om zo aan alle opdrachten te voldoen. Gedurende het jaar zullen wij steeds een maand van challenges eruit halen en daar YA-titels bij zoeken. Deze keer opdracht 26 t/m 30.

We hebben gekozen voor het noemen van alleen maar Nederlandstalige boeken, zowel origineel als vertaald. Natuurlijk mag je boeken in iedere taal lezen en vinden we het sowieso leuk om jouw aanraders voor deze challenges te horen.

Geschreven door Maartje

Lees een diep boek

Een boek dat zich afspeelt in grotten, dalen of onderzee of een filosofisch boek.

Bij 'onder de zee' moet ik direct denken aan boeken over zeemeerminnen. En die zijn er vrij veel in de YA-wereld. Ik denk bijvoorbeeld aan The Siren van Kiera Cass, , A song below water van Bethany C Harrow en Part of your world van Liz Braswell, onderdeel van de Twisted Tales van Disney. Maar ik mag alleen Nederlandstalige boeken noemen, dus: 

Het tweede boek in de The folk of the air serie van Holly Black: De gevallen koning, Waterfire saga van Jennifer Donnelly en de Watersong serie van Amanda Hocking. De dochter van de zeemeermin van Lydia Rood past hier ook bij, al is dat officieel geen YA. Maar als je een klein uitstapje wilt maken, past deze wel heel goed bij de YA-boeken. 

Een boek dat ook geen YA is, maar door veel YA-lezers zeker gewaardeerd zal worden is De Stam van de Holenbeer van Jean M. Auel. Een boek waarin grotten een grote rol spelen.

Filosofische YA? Ik kon er geen bedenken. 

Lees een zuur boek

Een boek waarin de hoofdpersoon nare dingen overkomt, een chagrijnig personage zit of een boek met citroenen.

Nare dingen zijn de personages in YA-boeken ook niet vreemd. 

Wat dacht je van de non-fictie: Gevalletje Borderline van Kathelijn Hulshof, waarin Kathelijn vertelt over haar gevecht met borderline.

Op de shortlist voor de Archeon Thea Beckmanprijs vind je Meerminnen verdrinken niet van Saskia Maaskant. In dit laatste boek verliest de hoofdpersoon beide ouders. Het is het verhaal van een meisje in 1911. Zij komt na het overlijden van haar ouders te wonen bij haar oom in Zeeland en is getuige van een stormramp die het hele dorp vernietigt. Dit boek hangt tussen jeugd en YA in. 

67 seconden van Jason Reynolds. Deze bestaat zowel in graphic novel als in vrije vers-vorm. De hoofdpersoon is in dit verhaal zijn broer verloren door een schietincident. 

Nog een graphic novel: Noem me Nathan van Catherine Castro en Quintin Zuttion. Dit gaat over een jongen in een verkeerd lichaam. De illustraties zijn af en toe heel expliciet, maar het geeft wel enorm goed weer waar een transgender mee kan worstelen.

Boeken met citroenen kon ik niet vinden. 

Lees een zoet boek

Een boek waarin romantiek voorkomt, gesnoept wordt of een boek met zoetigheid op de cover.

Ondine van Arby Valentine is een nieuwe queer NA over een fotograaf/ journalist en een mysterieuze en beeldschone drenkeling. 

De laatste halte van Casey McQuiston gaat over een jonge vrouw die verliefd wordt op iemand die ze dagelijks in de metro tegenkomt. Ook dit boek gaat over een mysterieuze persoon.

De prins en de naaister van Jen Wang is een graphic novel over een prins die graag jurken draagt en de naaister die de mooiste ontwerpen voor hem maakt. 

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli heeft een Oreo op de cover en gaat ook nog over liefde. Ook Liefde & Gelato van Jenna Evan Welch gaat over romantiek én heeft een zoet ijsje op de cover. Nog een serie met snoep op de cover: L.A. candy van Lauren Conrad, ook op het eerste deel van haar Fame Game serie staat snoep, namelijk een lollie.

Lees een behaard boek

Een boek waarin dieren met vachten of heel behaarde mensen een rol spelen.

Ik moest direct denken aan de vos in Tussen de beesten en wilde rozen van Ashley Poston en de beer in Voorbij het Wederwoud van Valentijn Ringelberg.

Verder heb je nog Schaduw van de vos van Julie Kagawa. Ook hierin speelt een vos, maar nu één die in een mens kan veranderen.

Lees een gevederd boek

Een boek waarin vogels of gevleugelde engelen een rol spelen.

Engelen, en vooral gevallen engelen zijn populair in YA. Wat dacht je van Fallen van Lauren Kate, Halo van Alexandra Adoretto, Dromendochter van Laini Taylor en Hush hush van Becca Fitzpatrick.

De serie van Vanessa Gerrits: Tweedehands vleugels vind ik een echte aanrader. Hierin spelen engelen en menselijke kraaien een rol. 

De genadigen van Margaret Owen gaat over kraaien.

Kraai en koninkrijk van Leigh Bardugo is het tweede deel in De kraaien-duologie. Hierin spelen geen echte kraaien een rol en dit is dus eigenlijk een beetje een smokkelboek. De kraaien is een groep jonge mensen die een wel heel moeilijke diefstal moeten plegen. 

Hetzelfde geldt voor De raven van Kass Morgan en Danielle Paige. Deze raven zijn heksen verbonden aan de studentensociëteit Kappa Rho. 

Welke boeken ga of heb jij gelezen voor deze challenges?



Reacties op: Hebban- boek- per- week-challenge voor YA-lezers 7

Meer informatie