Hebban vandaag

Community /

Dit was april: elke maand een Reading Challenge update

door Hebban Crew 9 reacties
April is de maand waarin we #ikblijfthuis echt zijn gaan voelen: waar we normaal gesproken uitgebreid Pasen en Koningsdag zouden vieren, bleven we nu thuis of kwamen we alleen, op gepaste afstand, in kleine familiekring samen. Tijdens de maandelijks Reading Challenge Update houden we jullie het hele jaar lang op de hoogte van alle statistieken en lezerservaringen.

We hebben het recordaantal deelnemers van 10.000 gehaald voor de Hebban Reading Challenge! Vorig jaar sloten we af met 8000 deelnemers en dit jaar blijft de groep maar groeien. Ook hebben we ons inmiddels meer dan 400.000 boeken voorgenomen. Ook zitten we intussen op bijna 95.000 gelezen boeken, wat betekent dat we volgende maand alweer een nieuwe mijlpaal mogen gaan aankondigen: die van de 100.000 gelezen boeken. Tenslotte lazen we er in april samen bijna 28.000, 4.000 meer dan in maart!

Doe jij al mee aan de Reading Challenge?

Lijstjes vol boeken

Net zoals jullie zijn wij dol op lijstjes, en vooral tijdens de Reading Challenge kun je je hart ophalen. Er is namelijk zowel een top 100 aan voorgenomen boeken als een top 100 aan daadwerkelijk gelezen boeken. Wat treffen we in april aan, en hoe verhoudt het zich tot de vorige maanden? Dit zijn de 4 meest gelezen boeken van de afgelopen maand:

Gelezen boeken


Om te voorkomen dat we dubbel blijven zien, schakelen we voor het gemak over op alleen de top 4 aan gelezen boeken. Daarin zien we weinig verandering ten opzichte van maart. Alleen De zeven zussen van Lucinda Riley en Doods geheim van Robert Bryndza zijn van plek gewisseld, en dat betekent dat Riley alwéér een inhaalslag maakt met het eerste deel van haar bestsellerreeks. Voor volgende maand kunnen we ons in elk geval vast verheugen op een onvermijdelijke nieuwkomer: haar net verschenen standalone De vlinderkamer

Leon & Juliette van Annejet van der Zijl blijft stevig op de tweede plaats staan, ook al is het alweer anderhalve maand geleden dat het geschenkboek werd uitgedeeld tijdens de Boekenweek. En natuurlijk kon het niet anders of Zon staat voor de tweede maand op rij op nummer 1.

Bekijk de top 100 voorgenomen boeken Bekijk de top 100 gelezen boeken

Welke genres zijn populair?

Een verrassende ontwikkeling! Inmiddels is Young Adult uit de top 100 gelezen boeken gezakt, wat betekent dat zowel de romans als de thrillers extra procentpunten scoren. Waar de thrillers vorige maand op 50% stonden, staan ze nu weer op 52%. Ook de romans (die literatuur, lichte literatuur en feelgood vertegenwoordigen) hebben er weer een procent bij. Non-fictie en kinderboeken blijven gelijk staan op hun 7% en 2% respectievelijk. Opvallend is dat alle non-fictieboeken die de lijst halen, allemaal in de bovenste helft van de top 100 gelezen boeken staan. Populair zijn ze dus zeker.

Bij Young Adult is het hoogst genoteerde boek net buiten de boot gevallen, Het schaduwjaar van Kim Liggett. Dit boek was een flinke hit toen het verscheen, maar dat was alweer in september 2019. Tijd voor een nieuw verhaal waar we echt niet omheen kunnen. Wat zal de nieuwe trend worden, Huis van aarde en bloed van Sarah J. Maas of De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins?

Deze week vind je nieuw leesvoer in de Verwacht-artikelen van mei: De 19 van junior & YA en De 32 van fictie staan al online. Morgen kun je ook lezen naar welke non-fictieboeken we uitkijken, dus kom zeker weer even kijken. Zet lekker veel op je Wil-ik-lezen plank om jezelf te blijven motiveren en vergeet het niet: #kooplokaalonline om je boekhandel open te houden.

Bekijk hier welke initiatieven jouw boekhandel aanbiedt

Hebbanners over de Challenge

Hoera, we lezen weer!

Dat we vorige maand meer gelezen hebben dan in maart, blijkt ook uit de reacties van de Reading Challenge deelnemers. Zo zit Marieke weer helemaal in de leesflow en heeft ze zich ook laten inspireren door onze Lees Eens Wat Anders (LEWA) uitdaging deze maand:

'Zo heb ik een bijzonder leesclubboek ontdekt (Het laatste testament). Ook las ik deze maand een boek dat vijf sterren kreeg en nog wel een Engelstalige uitvoering van De dochters van Fontana, One Italian Summer. Zeer onverwacht, omdat ik pas een jaar in het Engels aan het lezen ben.'

Ook Merel is terug in de flow, dankzij vrije dagen die ze nu (noodgedwongen) thuis doorbracht. Zij weet haar tijd goed te verdelen tussen het steunen van de boekhandel en het lezen uit eigen kast:

'Onder het mom van steun de lokale boekhandel heb ik wel weer het een en ander mijn huis in gesmokkeld, maar ik heb ook een rondgang gemaakt tussen mijn ongelezen boeken uit eigen kast. Ik heb nu een stapeltje gemaakt van boeken uit eigen kast waarmee ik een categorie van de challenge kan afvinken, dat motiveert extra om deze boeken ook echt eens te gaan lezen. Ik heb er tijdens de vrije dagen al twee kunnen lezen, dus dat zijn ook weer twee vinkjes op de challenge erbij!'

Voor Esther betekende de LEWA-maand het ontdekken van een geheel nieuw genre waar ze dol op is. Dankzij het heerlijke zonnetje heeft ze al zeven boeken kunnen lezen, want buiten is toch waar ze het meeste leest:

'Een genre waar ik voorheen nooit interesse in had, maar waar ik nu toch echt verknocht aan ben geraakt, is non-fictie. Waar april allemaal niet goed voor is! Wat de vinkjes van de challenge categorieën betreft: weer een aantal vinkjes erbij. April was qua lezen voor mij echt een topmaand. Ik zit er weer lekker in en ben ready voor mei!'

Voor Yvette zijn niet alle categorieën even makkelijk af te vinken, maar dankzij een onverwachte uitstap heeft ze er maar liefst drie af kunnen tikken:

'Ik had een openbaring en link wat betreft Charles Manson. Zo las ik over hem in De meisjes, zonder dat ik precies wist dat hij het was. Ik keek Once Upon a Time in Hollywood en ontdekte dat dat ook over Charles Manson gaat en nu lees ik Hallo Amerika waarin een karakter zit dat zichzelf heeft vernoemd naar Charles Manson. Ik weet nu alles van de gruwel van een man.'

Neem ook een kijkje in het Reading Challenge Café

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Hoe gaat het met jouw Reading Challenge?Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was april: elke maand een Reading Challenge update

 

Hebban Spots

Hebban Reading Challenge Café

82 volgers

Welkom in het Café rond de Hebban Reading Challenge. Hier kun je al je vragen, opmerkingen, leestips, tipvragen en meer kwijt. Hoe werkt zo'n Challenge, waar is het voor en wat haal je eruit? De...