wat een geweldig dichteres is Helderman!
Tanja Helderman is voor mij een dichteres waar ik graag haar gedichten van lees, voel en ervaar. Met Rouwritme brengt ze alweer haar vijfde gedichtenbundel uit en het is haar tweede bundel die in het teken van rouw, verlies en afscheid nemen staat. Lefregels was de eerste bundel met dit thema die ik ook met veel gevoel en interesse heb mogen lezen. Weet ze met Rouwritme dit vast te houden?
Op Social media is Helderman te volgen via TAALig en ik volg haar nu al een aantal jaren. Wat een prachtige gedichten deelt ze daar! Veel komen uit haar bundels, maar er staan ook niet gedeelde gedichten op. Wat ik zo mooi vind aan Heldermans gedichten is de simpelheid maar ook gelijk de kracht van haar woordspelingen. Met soms maar een paar woorden kan ze de lezer al steun geven met haar woorden. Ook dit keer heeft ze veel gedichten geschreven voor haar lezers in Rouwritme. De gedichten verschillen in lengte Soms heeft Helderman maar een paar woorden nodig, waar het ander juist meerdere alinea’s kent.
Ik heb de gedichten, net als bij voorgangers, op willekeurige volgorde gelezen. Ik heb wederom genoten van haar gedichten. Ze kan zo mooi dichten! Het maakt dat de lezer de emotie voelt, maar ook de kracht ervaart die ze aan het gedicht geeft. Het gaat niet alleen om het verlies van een ouder, maar ook van een kind, maar ook over het verlies van een gevoel of jezelf. Dit vind ik echt zo fijn aan deze bundel. Er is altijd wel een gedicht die de lezer zal aanspreken.
In het verleden heb ik al meerdere gedichtenbundels mogen lezen, voelen en ervaren. Maar Helderman is wel een van mijn favoriete dichters. Haar gedichten zijn door hun eenvoud zo krachtig dat veel mensen dit waarschijnlijk ook voelen. Het timbre van haar gedichten zijn zo krachtig en zo dicht bij de mens.
Rouwritme is wederom een prachtige bundel die ik echt weer met heel veel plezier las, ondanks het thema. Nergens voelt het te zwaar aan maar kreeg ik juist het gevoel dat ze het zo klein en puur mogelijk wil blijven houden. Ik kijk alweer uit naar haar volgende gedichtenbundel en natuurlijk houd ik haar socials bij.
Dankjewel Tanja dat je zulke puur, echte en bijna persoonlijke gedichten weet te schrijven. Niet alle gedichten vind ik mooi, maar je weet ze zo te schijven dat het een breed publiek zal weten aan te spreken. Hier ligt een grote kracht van jou als auteur/dichteres.
Rouwritme vind ik wederom een aanrader. Er is goed nagedacht over de kleur van de bundel en de binnenkant is eenvoudig, wat past binnen het thema. Ik geef heel graag 4 sterren aan deze puur maar krachtig geschreven bundel.