Villa winter en zijn geschiedenis
Janneke van Oorschot heeft met Villa winter een mooi verhaal geschreven die de lezer naast het verhaal ook laat genieten van het zonnige Fuerteventura. Het verhaal wordt grotendeels vertelt vanuit Eva die, nadat haar relatie verbroken is, afreist naar dit eiland. In Nederland laat ze haar dementerende vader en halfzus en halfbroer achter. Haar vader is degene die haar heeft weten te overtuigen deze reis te maken, wat er uiteindelijk voor zorgt dat Eva achter een verhaal komt die niemand nog kende.
Wanneer Eva op het Spaanse eiland villa winter ziet, krijgt ze hier gelijk een bepaald gevoel bij. Wat is dat toch met deze villa? Als ze dan ook nog ontdekt dat haar vader geen Willem heet maar Winter, beginnen de radertjes te draaien. Ze verdiept zich meer in de geschiedenis van de villa en ontdekt dat haar vader een connectie heeft met de villa. Naast Eva lezen we ook het verhaal van Gustav Winter die een nazi spion en vertrouweling van Hitler was. Als Duitse ingenieur besloot hij eind jaren dertig een villa te laten bouwen op Fuerteventura.
Wat Villa winter zo bijzonder maakt, is dat deze villa daadwerkelijk te vinden is op dit Spaanse eiland. Wie zoekt op internet naar villa winter zal het verhaal middels foto’s nog meer tot leven zien komen. Hierdoor vind ik de foto voor de cover zeker mooi gekozen en geeft de kijker misschien net een ander kijkje naar het verhaal.
Toen ik begon met lezen vielen mij de wat kleinere letters gelijk op. Toch merk je tijdens het lezen hier al snel weinig van omdat het verhaal vrij vlot leest. Tekstueel zitten er soms wat schoonheidsfoutjes in, maar dat doet het verhaal zeker niet tekort, zeker als je weet dat het boek onder eigen beheer is uitgegeven. Uiteindelijk brengt van Oorschot de verhaallijnen mooi samen en is Villa winter een verrassend mooi boek die de lezer laat genieten van de Spaanse sferen en een stukje geschiedenis.
Ik moet zeggen dat ik mij door de schrijfstijl en de avonturen van Eva echt even onder de warme Spaanse zon waande. Het verhaal straalt potentie uit en laat zien dat Van Oorschot weet hoe ze een verhaal met de lezer moet delen. Hier en daar zouden verhaallijnen nog meer uitgewerkt mogen worden waardoor de andere personages nog meer tot leven waren gekomen. Maar Villa winter is een boek die mij ondanks een aantal aandachtpuntjes heeft weten te bekoren.
De recensie is ook te lezen op de site Boekensteeg