Voor mij de eerste Björk, maar zeker niet de laatste!

Amarins 17 juni 2025
In de metro van Oslo brengt een vrouw om 09.07 uur een bomvest op haar lichaam tot ontploffing. De politie tast in het duister.
Op de keukentafel van de vrouw uit de metro vinden rechercheurs Munch en Krüger drie voorwerpen: een klein figuurtje van een trol, een figuurtje van een lynx met zijn oor geel geverfd en een boek over de Amerikaanse geschiedenis. De echte dader achter de aanslag speelt met ze en lijkt ze aanwijzingen te geven over wat er gaat gebeuren.
Ondanks Mia’s eerste inzichten lukt het niet om een volgende explosie te stoppen, op dezelfde tijd als de dag ervoor gaat er weer een bom af. De jacht is geopend en Munch & Krüger hebben 24 uur om de terrorist te vinden, voordat hij weer kan toeslaan.

Af en toe vind ik het heerlijk om tussen alle feelgood en smut een fijne thriller te lezen. Met de opgave voor de leesclub van De laatste ochtend van auteur Samuel Björk wist ik niet helemaal of dit mijn smaak zou zijn. Maar het was een mooie manier om Björk zijn werk eens te proberen. Wat is dat goed uitgepakt.

Na een geweldige proloog wist het verhaal me door de geweldige schrijfstijl helemaal in de greep te krijgen. Het had een enorme vaart, de personages vond ik allemaal geweldig en het was puzzelen om de waarheid te achterhalen. De spanningsopbouw is door Björk erg goed gedaan. Vanaf bladzijde één is de spanning hoog en hij weet dit gedurende het boek vast te houden. Hij wist me lang in het ongewisse te laten en uiteindelijk te verrassen met een geweldig slot. Subliem hoe deze auteur zijn verhaal weet op te bouwen.

In het begin is het af en toe even schakelen omdat het verhaal uit veel verschillende perspectieven wordt verteld. Wanneer je hier eenmaal aangewend bent leest het heerlijk, leer je de personages en om hun omgeving goed kennen. De personages zijn goed uitgewerkt, doordat ik niet eerder boeken uit deze reeks had gelezen waren ze voor mij allemaal nieuw. De een leer je beter kennen dan de ander maar allemaal hebben ze zo hun belangrijke rol en weten ze je helemaal mee te zuigen in het verhaal.

Björk heeft me echt weten te verrassen en me optimaal laten genieten van een super fijne thriller. Ik ga zeker meer van deze auteur lezen, want ik ben er van overtuigd dat ook de andere boeken me wel eens heel aangenaam kunnen verrassen.

De laatste ochtend is een dikke aanrader in dit genre. Een boek dat je vanaf het begin helemaal mee weet te nemen in een puzzel die uiteindelijk wordt opgelost en waar je achterblijft met een warm en opgelucht gevoel.

Meer recensies van Amarins