Geweldig!!!

aninaleest 17 maart 2022
In de voorjaarsvakantie las ik voor de aller-aller-allereerste keer ACOTAR van Sarah J Maas. Een serie waar 99% van de lezers razend enthousiast over is, dus ik vond het stiekem best wel spannend om ‘Hof van doorns en rozen’ te gaan lezen. Gelukkig ben ik het met iedereen eens en ben ik verliefd worden op Feyre, Tamlin, Rysand en Prythian. Wat een geweldig boek was dit! Heel binnenkort ga ik dan ook heel snel de andere delen in deze serie lezen.

Feyre woont in een klein dorpje met haar vader en twee zussen. Het gezin is arm en knoopt met moeite de eindjes aan elkaar. Feyre helpt mee door in het bos te jagen en zo voor eten voor het gezin te zorgen. Tijdens één van haar vele (koude) tochten doodt ze een bijzondere wolf en de gevolgen van deze schijnbaar onschuldige jacht blijken ongekend. Een gigantisch beest komt Feyre halen en eist vergelding voor de dood van de wolf. Hij neemt haar mee naar het magische rijk van de Elfiden, een wereld waar Feyre tot voor kort alleen over hoorde in geruchten en verhalen. Geen mens dat naar de wereld van de Elfiden vertrok, is er ooit uit teruggekomen. Hoewel Feyre boos, verdrietig en angstig is als ze verblijft op het landgoed van Tamlin (zo blijkt het beest te heten), ontdekt ze dat de wereld, strijd en macht van en tussen de elfden vele malen groter is dan ze ooit voor mogelijk had gehouden. Feyre blijkt zelfs een cruciale rol te moeten spelen in de vereniging van de verschillende rijken om het naderende gevaar te stoppen…

Allereerst wil ik het graag over de personages hebben. Wat een geweldige karakters heeft Sarah J Maas gecreëerd. Feyre is stoer, onverschrokken, eigenwijs en daadkrachtig, maar aan de andere kant ook onzeker, onbaatzuchtig en lief. Ze is daardoor een heel fijn karakter om te volgen, omdat ze realistisch overkomt, maar ook doet wat je stiekem hoopt dat ze zal doen. Tamlin is een karakter waar je samen met Feyre verliefd op wordt. Hij doet zich heel hard en onverschillig voor, maar wordt gepijnigd door zijn familiegeschiedenis en is onder zijn harde schild eigenlijk heel lief. Tamlin is een echte heer: loyaal, standvastig en hij doet alles om zijn hof te beschermen. De liefde tussen hem en Feyre ontvouwt zich geleidelijk en ik snapte ook echt waarom Feyre zich steeds meer tot hem aangetrokken voelde. Je voelt dat Tamlin echt veel leuker is dan hij zich voordoet en de tekenen van genegenheid die hij laat blijken aan Feyre, door bijvoorbeeld schilderspullen voor haar te kopen, zijn hartverwarmend.
Lucien vond ik persoonlijk een heel leuk karakter, omdat hij opstandig is, alles zegt wat hij denkt en bovendien veel humor heeft. Lucien ontwikkelt zich tot een goede en trouwe vriend, de opbouw van zijn vriendschap met Feyre vond ik heel mooi om over te lezen. Je voelt hoe het vertrouwen tussen hen groeit en hoe ze steeds meer op elkaar durven te bouwen.
Tot slot moet ik het natuurlijk even over Rysand hebben. Ik heb soms een beetje moeite met bad boys in een verhaal, maar deze slechterik is volgens mij helemaal niet zo slecht als hij zich voordoet. Hij is sluw, wil graag zijn zin krijgen en kan heel kleinerend en vernederend zijn, maar aan de andere kant leek hij wel echt om Feyre te geven. Rysand is gehuld in mysterie en ik kan dan ook niet wachten om meer over hem te ontdekken. Op dit moment heb ik hele gemengde gevoelens over hem en ik ben heel benieuwd welke rol Rysand gaat vervullen in de volgende delen van deze serie.

Wat ik heel mooi aan dit verhaal vond, was dat er zoveel gebeurt, maar niets gehaast aanvoelt. Het verhaal zit gewoon heel goed in elkaar, alle puzzelstukjes kloppen. De schrijfster maakt op precies de goede momenten details bekend die je laten verlangen naar nog meer duidelijkheid en antwoorden, waardoor je dit boek in één ruk uit wilt lezen. De wereld van Prythian zit goed in elkaar, de verschillende leiders en hoven fascineerden mij en ik hoop in de volgende delen dan ook nog meer te ontdekken over hen. Ook de geschiedenis van Prythian komt uitgebreid aan de orde, maar ik heb wel het idee dat ik nog wat stukjes mis om alles goed te begrijpen. Dit zal vast nog gaan komen.

Hof van doorns en rozen is gebaseerd op ‘Beauty and the Beast’ en dat was ook wel te merken. Niet alleen op het gebied van de verhaallijnen, maar ook qua sfeer merkte ik duidelijke overeenkomsten met het verhaal van Belle en het beest. Knap hoe ACOTAR toch een ander soort verhaal is, maar wel elementen van het sprookje bevat.

Sarah J Maas heeft een vlotte en beeldend schrijfstijl. Gedachten worden goed verwoord, beschrijvingen zijn zo helder dat ik het landgoed, het bos en alle andere plaatsen uit het verhaal zo voor mij zag. Het taalgebruik is geschikt voor zowel tieners als oudere lezers en onbekende begrippen worden goed uitgelegd. Dit zorgt ervoor dat het verhaal makkelijk wegleest, maar dit gaat zeker niet ten koste van de diepgang.

Dit boek gaat over liefde, vriendschap, vertrouwen, familie, goed en kwaad, macht, loyaliteit en magie. Realistische elementen worden afgewisseld met magie en fantasiewezens, maar doordat alles zo knap met elkaar samenhing, raakte ik helemaal in de ban van Feyre, Tamlin en alle ontdekkingen die zij deden. Geen moment vond ik het verhaal ongeloofwaardig en op verschillende punten in het verhaal werd ik verrast door onverwachte gebeurtenissen. Mooi om te zien hoe actie wordt afgewisseld met goede dialogen, begrijpelijke overpeinzingen van Feyre en rustige scènes die bijdragen aan de romantiek in het verhaal. Dit boek is echt fantasy op zijn best en precies wat ik verwachtte van Sarah J Maas!

Ik heb genoten van ‘Hof van doorns en rozen’ en begrijp nu eindelijk waarom iedereen al jarenlang zo enthousiast over deze reeks is. Deze fantasy-serie bevat naast een flinke doses magie voldoende actie, romantiek en drama om urenlang van te genieten. Feyre, Tamlin, Rysand en Lucien zijn personages die je in je hart sluit en hoewel het verhaal mooi afgerond is, ben ik ontzettend benieuwd wat de andere delen van de serie voor mij in petto hebben. Ik ben vooral benieuwd welke rol Rysand en de zus van Feyre, Nesta, gaan spelen. Ik kan niet wachten!

Meer recensies van aninaleest