Hof van Schaduw - Victor Dixen

Anita Anita
28 mrt 2023

Als de kans groot is dat je bij het lezen van de eerste pagina het boek al niet meer kunt wegleggen, dan weet je dat je een goed boek te pakken hebt en dat je te maken hebt met een zeer creatieve schrijver.

Dit overkwam mij toen ik startte met het eerste deel van de Vampyria-reeks.

We leren de hoofdpersoon, Jeanne, kennen als een dappere, moedige jonge vrouw met een ongekende missie. Om haar doel te bereiken zet ze alles maar dan ook alles op het spel. Ze heeft namelijk niets te verliezen, zelfs niet haar eigen leven. De actie druipt dan ook het boek uit, waarbij de pen van Dixen blijk geeft van een onbegrensde fantasie. Het verhaal is zo beeldend geschreven dat de tijd van de Zonnekoning aan het hof van Versailles bijna tastbaar wordt; een kostuumdrama is er niets bij! Er gebeurt werkelijk van alles en veel wendingen zijn niet voorspelbaar. Wel wordt er veel bloed vergoten en daar moet je tegen kunnen (maar ja, dat heb je natuurlijk met een verhaal over vampieren). Het tempo ligt ook nog eens moorddadig hoog waardoor je door het verhaal heen vliegt.

Naast Jeanne ontmoeten we een aantal andere interessante personages die mijns inziens in dit eerste deel van de trilogie nog iets te veel in de schaduw staan. Het verhaal wordt namelijk enkel vanuit het perspectief van Jeanne verteld, wat dan als voordeel heeft dat het goed te volgen is en geen al te complexe world building heeft. Dit maakt het boek toegankelijk voor Young Adult lezers en voor lezers die nog niet bekend zijn met het genre ‘fantasy’.
De schrijfstijl is vlot. De zinnen zijn niet te lang en het taal- en woordgebruik is prettig. Zo nu en dan word je verrast door een prachtige morele boodschap: "Grote veranderingen worden niet gevoed door wraak maar door visie en inzicht. Wraak bindt ons aan wat niet langer bestaat, als een ketting naar het verleden. Maar visie trekt ons mee, voorwaarts, als de adem van de toekomst."

Het plot is origineel, het bevat veel aanknopingspunten en uitwerkingsmogelijkheden voor het vervolg en het maakt nieuwsgierig. Hopelijk worden de personages in de volgende delen wat meer ingekleurd en komen we meer te weten over de achtergrond van Jeannes familie en de geschiedenis van het boeiende Magna Vampyria.

Conclusie: dit eerste deel smaakt naar veel meer. Laten we hopen dat we onze dorst snel kunnen lessen!

Met dank aan de Buddyread club van Ilona en uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Anita