Een zeer waardevol boek

Ans Stier 13 maart 2025
Voor Els Feys mocht ik haar boek “Ik leef wie ik ben” lezen en recenseren waarvoor mijn hartelijke dank.

Recensie “Ik leef wie ik ben” - Els Feys

De auteur benaderde mij of ik haar boek wilde recenseren. Ik heb hier even serieus over nagedacht omdat het een soort zelf hulpboek is. Een genre dat ik eigenlijk nooit lees maar zeker wel voor open sta. Ik moest er ook even over nadenken omdat ik best veel heb meegemaakt in mijn leven. De vraag kwam bij me op “Wil ik dit wel? Komt er niet weer een hoop ellende op me af?”. Ik besloot de sprong te wagen en nu ik het boek uit heb zeg ik “Ik ben blij dat ik het heb mogen lezen. Het is een zeer waardevol boek”.

Samen met de auteur stap je op de tram van je leven. Je kijkt naar wat je hebt meegemaakt; met name naar de gevoelens die het oproept en patronen die je je hebt aangemeten in je gedrag. Stukje bij beetje, halte voor halte analyseer je dit. Het boek houd je als het ware een spiegel voor.

Hetgeen er in het boek besproken wordt is heel herkenbaar. Er komen voor mij geen nieuwe dingen aan bod, alles wat in het boek besproken word wist ik al wel. (Mede ook door mijn eigen verleden natuurlijk). Maar toch zet het boek je aan het nadenken. Ik heb de tijd genomen om het boek te lezen en te ervaren wat het met me doet. Net zo als de tram, van halte naar halte. Even pauze en dan het volgende traject.

Per hoofdstuk een thema. In korte stukjes opgedeeld, op een luchtige manier gebracht, waardoor het absoluut niet als zwaar ervaren wordt om met behulp van dit boek naar je eigen leven te kijken.

Er worden overdenkingen gegeven d.m.v. mooie stukjes tekst die van andere auteurs afkomstig zijn (met bronvermelding). Ook worden er eenvoudige oefeningen gegeven die je zelf kunt doen om bewustwording te creëren. Er worden handvatten gegeven hoe je dingen in gang kunt zetten om te veranderen.

Het boek gaat uit van de totale mens. Een holistische mensvisie met aandacht voor lichaam, psyche, sociaal en spiritueel vlak. Chakra’s komen aan bod, edelstenen en voedsel dat kan helpen om de balans weer te vinden. Ook wordt benoemd dat reiki-therapie, affirmaties en visualisaties kunnen helpen. De auteur kijkt dus heel breed naar alle mogelijkheden die er zijn om je te helpen de balans weer te vinden.

Het boek is duidelijk en goed te begrijpen. Korte stukjes tekst zodat je tussendoor tijd kunt nemen om even e.e.a. op je in te laten werken.
Aan het eind van het boek neemt de auteur je mee in haar eigen leven. Wat ze heeft meegemaakt en welke lessen ze heeft geleerd uit die ervaringen. Lessen die ze d.m.v. dit boek wil overdragen zodat iedereen mag leven wie je bent.

Ik leef wie ik ben is een “warm en liefdevol” boek. Een zeer waardevolle gids en steun in het dagelijks leven. Dit boek kan ik dan ook “warm” aanbevelen.

De auteur
Els Feys is in 1971 geboren in Ardooie. De levenservaring en lessen die ze daaruit geleerd heeft heeft zo omgezet in het boek Ik leef wie ik ben. Ze is groepscoach en coach innerlijke groei.

Algemene Informatie
Titel: Ik leef wie ik ben
Auteur: Els Feys
Uitgeverij: Stokstaart