Spannend, boeiend en leerzaam; geschikt voor jong en oud
Een roman die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal uit de tweede wereldoorlog en geheime codes waren twee ingrediënten die mij enorm aanspraken. Toen ik het boek in handen kreeg viel mij al direct de mooie kwaliteit op. Het is een gebonden boek. De cover toont een motorrijder in de nacht en bommenwerpers in de lucht. Het heeft iets angstaanjagend en spannends tegelijk. De zinnen in geheime code maakten mij heel nieuwsgierig. Wat staat er en welke code is het? Helemaal aan het eind, na het verhaal, wordt de lezer uitgenodigd om dat zelf uit te vogelen met behulp van de gegeven aanwijzingen. Een leuke bonus op een goed verhaal.
Het verhaal leest heel makkelijk. Het zijn twee verhaallijnen die we beleven door de ogen van de twee hoofdpersonages Lizzie en Jakob. Boven ieder hoofdstuk staat de naam om houvast te geven om wie het gaat in dat hoofdstuk. Het is heel spannend om te lezen hoe de twee tieners betrokken raken bij een groot geheim project. Daarnaast geeft het boek inzicht in een stukje geschiedenis van het codekraken en de enigma.
Al lezende werd ik nieuwsgierig naar wat allemaal echt gebeurd is en wat fictie is. Het verhaal is immers heel realistisch geschreven. Ik dook even het internet op en kwam er al snel achter dat het grotendeels op waarheid berust, inclusief bepaalde personages die er in het boek voorkomen. Aan het eind van het boek wordt daar ook nog op in gegaan dmv een hoofdstuk “historische achtergrond” en foto verandwoording. De foto’s geven een mooi beeld van o.a. de enigma machine.
Het raadsel van Bletchley park is een boeiend boek. Geschikt voor jong en oud. Een spannend avontuur gebaseerd op de realiteit. Een ware must read!