Een diepgaand boek dat het christendom in een ander perspectief zet.
Apotheose blijkt het derde deel in een trilogie, dit had ik toen ik aan dit boek begon niet in de gaten. Er wordt hier en daar verwezen naar gebeurtenissen in een voorgaand deel maar voor het volgen van dit verhaal was dat geen probleem. Naar mijn idee is dit boek dus prima als standalone te lezen.
Het boek gaat behoorlijk diep in op gebeurtenissen uit de bijbel en de theorie die deze bijbelse verhalen tegenspreken. Hierdoor wordt de vaart behoorlijk uit het verhaal gehaald maar doe je wel erg veel kennis op over de geschiedenis. De eerste tweehonderd pagina’s waren diepgaand op de geschiedenis en de gedachtengangen die de hoofdpersonages hierover hadden. Naar mijn idee had dit enerzijds wat korter gemogen omdat het soms wat langdradig wordt, anderzijds worden er heel interessante gedachtengangen opgeworpen wat ook zeker interessant is om te lezen.
Historisch gezien is het verhaal goed onderbouwd. Het gaat diep in op de bijbelse geschiedenis en is daarmee erg leerzaam en interessant om te lezen. Spanningtechnisch had er wat meer vaart in gemogen. Vanaf ongeveer halverwege het boek komt deze spanning zeker alsnog.
Het leesgenot en daarmee het leestempo in dit boek heb ik als een golfbeweging ervaren. Dan weer vlot, dan weer wat langzamer. Soms moest ik even doorbijten. Achteraf ben ik blij dat ik doorgezet heb want het is absoluut de moeite waard.
Apotheose is een bijzonder verhaal dat denk ik binnen het christendom behoorlijk wat stof kan doen opwaaien. Het verhaal van Paulus wordt immers kritisch onder de loep genomen.