Niet echt een thriller, wel goed boek

bartleest bartleest
8 mrt 2021

Sneeuwblind

Ijsland heeft me steeds gefascineerd. Ik vind het een prachtig land en staat heel hoog op m’n ‘landen-om-te-bezoeken’-lijstje. Maar voorlopig moet ik het doen met deze ‘Sneeuwblind’ van Ragnar Jónasson dat zich afspeelt in het afgelegen Siglufjörður in Ijsland. Dit boek is het eerste deel in een reeks ‘Donker Ijsland’ met als hoofdpersonage Ari Thór, een jonge politie-agent.

Wat fijn is aan dit boek, is dat we Ari heel goed leren kennen. Zowel wie hij is, wat hij doet en vooral ook steeds wat hij denkt. In dialogen staat er vaak in cursief bij wat hij denkt wat een extra dimensie geeft aan het verhaal en dit personage. Een groot deel van het boek wordt er eigenlijk veel geschetst en beschreven zonder dat er echt noemenswaardige gebeurtenissen zijn. Ik vind de benaming van ‘thriller’ dan ook niet echt gepast, maar dit is gewoon een goeie whodunit. Er wordt een oudere man dood teruggevonden en even later wordt een vrouw naakt gevonden in de sneeuw, tum tum tuuuuum. We volgen Ari tijdens het politieonderzoek. Het feit dat dit in zo’n klein dorpje gebeurd is, geeft een unieke kijk achter de schermen van de lokale politie.

In het slot valt alles mooi samen en zijn er enkele onverwachte en leuke plottwisten waardoor ik het boek uiteindelijk wel weet te appreciëren. Ik kijk alvast uit naar het volgende deel dat op me ligt te wachten.

Ondertussen droom ik nog wat verder van Ijsland.

Meer recensies van bartleest