pareltje van een jeugdroman

Basilandcoffee 19 augustus 2025
Wanneer Mirza op een dag de schoolpoort verlaat, staat zijn vader hem daar, geheel onverwacht met de wagen op te wachten. De wagen is helemaal volgeladen met koffers en andere spullen en Mirza heeft geen idee waar ze naartoe gaan. Zijn vader is niet echt spraakzaam en blijft dag en nacht doorrijden. Eerst lijkt het nog alsof ze op vakantie gaan, maar na een tijdje blijkt er meer aan de hand. Dit avontuur bevalt Mirza niet zo goed en hij wil eigenlijk alleen maar terug, naar huis en naar zijn vriend Lucas. Wanneer zijn vader uiteindelijk meer tekst en uitleg geeft bij hun plotse vlucht, blijkt die weg terug niet meer zo eenvoudig.
In deze indrukwekkende jeugdroman heeft Enne Koens erg beeldend en met veel aandacht voor de kinderlijke fantasie beschreven hoe een jongen van 10 de vlucht uit zijn geboorteland beleeft. Zijn angsten en onzekerheden over zijn nieuwe omgeving, de onbekende mensen, de vreemde taal… geeft ze erg goed weer. Het contrast tussen de vreugde van de vader die eindelijk terug is in het land dat hij ooit ontvlucht is en de kleine Mirza die zijn geboorteland mist, is bij momenten erg groot en wordt door de auteur ook zeer goed tot uiting gebracht.
Vandaag komen we niet meer thuis is een verhaal van alles achterlaten en opnieuw beginnen, van opluchting en hoop maar dan gezien door onschuldige, argeloze kinderogen. Combineer dit alles met de rustige, zachte illustraties van Maartje Kuiper en je krijgt een pareltje van een jeugdroman die in geen enkele schoolbibliotheek mag ontbreken.

Meer recensies van Basilandcoffee