Over vriendschap en (on)schuld
Als wij schurken waren gaat over Oliver, die als acteurstudent op een prestigieuze toneelopleiding vast komt te zitten. Op de dag van zijn vrijlating vertelt hij zijn toenmalige detective de echte waarheid over wat er tien jaar geleden is gebeurd met zijn hechte, intieme vriendengroep.
Wat ben ik blij dat ik het jaar heb afgesloten met dit boek. Als wij schurken waren heeft een interessant verhaal, intrigerende karakters en een speelse vertelwijze. Het heeft veel verwijzingen naar toneelstukken, wat ik een ludieke toevoeging vond. Overigens zal ik, door mijn weinige kennis van deze stukken, nog best een aantal gelaagdheden gemist hebben, maar dat maakte het verhaal voor mij niet minder. Ook word je als lezer steeds nieuwsgieriger: wat is er precies voorgevallen en wie is de schuldige? De twee belangrijkste thema’s zijn vriendschap en (on)schuld en deze worden creatief verwerkt in het verhaal. Ik vond dit een heel sterk boek dat boeiend is opgezet.
Voor liefhebbers van Een klein leven (ja, echt!).
Voor liefhebbers van Een klein leven (ja, echt!).