Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Koude dood

Boekenpearls76 10 februari 2025
Recensie van:
Koude dood
De tijd dat hij een expert was in een natuurlijk overlijden ligt ver achter hem. Zijn favoriet was KT, kalter Tod, koude dood. Geen bloed, geen sporen.
Auteur :
Fedor de Groot
Fedor de Groot publiceerde zijn eerste thriller in 2021 en behaalde direct een derde plaats bij de Publieksprijs van de VN Detective & Thrillergids. Ook zijn volgende thrillers zijn niet onopgemerkt gebleven en stonden op shortlists van diverse prijzen. Koude dood is een spionageroman en zijn vierde thriller.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar ontvangen van uitgever Marmer in ruil voor mijn recensie en deelname aan de blogtour.
Uitgeverij: Marmer
Genre: thriller
Cover en flaptekst:
Een vrouw met ijsblauwe ogen kijkt mij recht aan. Haar gezicht lijkt bedekt met poedersneeuw. Wie is zij?
De flaptekst is indrukwekkend en tegelijkertijd ijskoud.
Quote:
Een onaangenaam gevoel bekruipt haar. Dat heeft ze vaker de laatste tijd. Er sluimert voortdurend iets van angst in haar hoofd en zo nu en dan neemt dat in intensiteit toe. Het smeulende vuur kan zomaar een uitslaande brand worden die ze niet kan bedwingen. Ze weet waar de angst en onzekerheid vandaan komt: haar jeugd. Ook al heeft ze die al lang geleden achter zich gelaten, daar iets aan veranderen kan niet meer. Ze moet met de erfenis ervan leren leven, al valt dat vaak niet mee.
Mooie tekst:
There is no monopoly on common sense
On either side of the political fence
We share the same biology, regardless of ideology
Sting, Russians
Het verhaal:
Voormalig Stasi-agent Horst Vogel, berucht om zijn wrede ondervragingen van gevangenen, krijgt van de Russische geheime dienst een laatste opdracht. Een aantal CIA-leden die tijdens de Koude Oorlog hebben deelgenomen aan Operation Berlin en daarmee de val van de muur hebben bewerkstelligd, moeten op onopvallende wijze worden geliquideerd.
Wanneer een oud-politicus dood is gevonden in een flat in Utrecht, wordt AIVD-rechercheur Lara Fischer naar de plek gestuurd. Op een stoel zit de overleden man, verder oogt het appartement verlaten. Wanneer Lara de ruimtes inspecteert en een van de slaapkamers in loopt, ontdekt ze tot haar schrik dat de inrichting identiek is aan haar eigen kinderkamer: hetzelfde jaren 80-behang, dezelfde kleding in de kast, dezelfde popsterren aan de muur…
Mijn leesbeleving:
Al geruime tijd ken ik de auteur Fedor de Groot. Ik las zijn boeken Sønderho, Novitsjok en Missoula. Toen ik het boek Koude Dood mocht lezen en recenseren voor de blogtour was ik dan ook gelijk enthousiast. Ik verwachtte opnieuw spanning, een waargebeurde geschiedenis die verweven zou worden met fictie en krachtige personages in een geloofwaardige setting.
Gelijk nadat ik begon met lezen kon ik niet meer stoppen. Dit verhaal kroop gelijk onder mijn huid en liet mij niet meer los. Ik verdween in dit verhaal en was overal getuige van. Ik zag, hoorde, rook en proefde alles zoals de personages dat ook deden. Alhoewel de gebeurtenissen in dit boek ijzingwekkend, nietsontziend en hartverscheurend waren vond ik ze ook ongelooflijk boeiend.
De personages zijn krachtig, levensecht uitgewerkt en daardoor geloofwaardig. Je wordt in dit verhaal diverse maken teruggeworpen in de tijd. Ook verandert het van perspectief en persoon. Dat is ook gelijk wat dit verhaal zo boeiend maakt. Je leert het vanuit diverse perspectieven en personen kennen en naarmate het verhaal vordert begrijp je steeds meer de samenhang.
Het personage die mij het diepste raakte was Lara. Ondanks dat haar jeugd nog ondoordringbaarder was als het IJzeren Gordijn en zij daar voelbare gevolgen van ondervind in het dagelijks leven, voert zij haar werk voor de AIVD met veel gedrevenheid uit. De Stasi, De CIA en de AIVD hebben als gemene deler dat zij in het geheim opereren en staatsveiligheid hoog in het vaandel hebben staan.
Als het verleden haar meedogenloos inhaalt en haar levenspartner gelijkenissen vertoont met Jekyll and Hide wordt het Lara steeds moeilijker gemaakt. Bewonderenswaardig dat zij dan toch doorgaat tot ze het naadje van de kous gevonden heeft.
In een meedogenloze race tegen de klok met mensen waarvan je niet aan hun gezichten kunt zien of zij te vertrouwen zijn, mensen die het spelen voor God en het beslissen over iemands leven tot kunst hebben verheven. Het zorgt voor bloedstollende, levensgevaarlijke, filmische en boeiende momenten. Waarbij ik zelf de adem van degenen die kwaad wilden in mijn nek voelde.
Een gruwelijk kat en muisspel waar je iemands voorkomen en leeftijd niet moet uitvlakken. Blikken die kunnen doden, een doodseskader die zijn weerga niet kent. Oude tijden herleven, nog niets ingeleverd qua meedogenloosheid, een mensenleven niets waard, geheimen die koste wat kost in nevelen gehuld moeten blijven.
Een plot die ik niet had voorzien. Die me achterliet met verbazing, ontzetting maar ook een plot waarin alles samenkomt. Waarin antwoorden op vragen worden gegeven. Waar je niet alleen bent en nieuwe loten aan je stamboom vindt. Maar waar sommige geheimen ontrafelt zijn blijven de warmte, genegenheid van de arm die je wiegde, de persoon die je voedde met liefde en leven achter in de tijd. Blijven ze een fluistering.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een krachtig en explosief verteld verhaal. Met personages die gedetailleerd en levensecht zijn uitgewerkt. Een beeldende schrijfstijl waarbij woorden metaforisch gebruikt worden. En gevoel uitdrukken. Een verhaal waarbij verleden en heden elkaar ontmoeten. IJzingwekkende meedogenloze en nietsontziende mensen die God het werk uit handen nemen. Die beslissen over leven dood en mensenlevens elimineren voor de zogenaamde veiligheid voor ons allen.
De titel Koude Dood legde ik voor mijzelf op diverse manieren uit. Koude deed mij denken aan “Jij bent een Koude” zo van niets kan jouw gevoel activeren alles doe je met je hoofd om maar niet te hoeven voelen. De Koude huid van iemand vlak nadat alle leven het lichaam ontdaan heeft van warmte. Je kunt van binnen Dood zijn door een getroebleerde jeugd zonder liefde, warmte en genegenheid, of door een opleidingstraject waarbij je efficiënt en snel moet kunnen werken niet gehinderd door gevoelens van passie, empathie en medeleven. Ook kun je mond Dood gemaakt worden doordat geheimen niet openbaar gemaakt mogen worden. Of dat je gechanteerd wordt; je werkt mee aan onze plannen of anders onthullen we jouw misstappen. Of je symboliseert simpelweg met je voorkomen de Koude Dood. Alle definities komen samen in dit verhaal.
En ook al wil je een kil verleden ontvluchten en je verliezen in erotiserende liefde, passie en een perfecte relatie. De schone schijn ophouden ook al vermoed je iets wat voor donkere wolken zorgt daar bovenop je roze wolk. Het verleden haalt je vroeger of later in. De kracht van dit verhaal zijn de diverse perspectieven vanuit diverse krachtige personages. Het verweven van werkelijke geschiedenis met fictie. Zo echt gebracht dat je gelooft dat het een non-fictie boek betreft. Continu bloedstollend spannend, James Bond die vervaagt bij dit verhaal.
Fedor de Groot ik ben en blijf groot fan van jouw boeken. Ongekend talent bezit jij.
Bedankt dat ik mee mocht doen aan de blogtour Fedor de Groot en uitgeverij Marmer.
Ik lees en recenseer graag meer verhalen van Fedor de Groot. Ik kijk uit naar een volgende samenwerking met Fedor de Groot en uitgeverij Marmer.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Boekenpearls76

Gesponsord

Beth leidt een gelukkig leven met haar man Frank op hun schapenboerderij, maar dan komt haar jeugdliefde Gabriel terug, met wie ze als zeventienjarige een intense zomer beleefde. Bekijk alle Boekenweektips.

Fayes vader bedreigt niet alleen haar, maar ook haar dierbaren en levenswerk, het bedrijf Revenge. Ze roept haar vriendinnen om zich heen om de ultieme wraak te plannen. Bekijk alle Boekenweektips.

In concentratiekamp Westerbork doet jonge moeder Catharina alles wat nodig is om haarzelf en haar zoon te laten overleven. Ze gaat als showgirl dansen in het beroemde kampcabaret. Bekijk alle Boekenweektips

Isabel woont alleen in het huis van haar overleden moeder, waar alles rustig voortkabbelt tot plotseling haar broer Louis met zijn nieuwe vriendin Eva voor de deur staat. Bekijk alle Boekenweektips

Een onweerstaanbare schelmenroman over Algot Olsson en een bonte verzameling mensen. Algot stort zich op de mooie en hopelijk lucratieve kunst van het distilleren van brandewijn. Bekijk alle Boekenweektips

Een jonge cartograaf vertrekt naar Amsterdam en tekent voor zijn grote liefde in zijn wereldkaart, vlak naast de evenaar, een 'nog onontdekt' eiland dat haar naam draagt. Bekijk alle Boekenweektips

Op een koude winteravond belandt de zeventigjarige Leah met haar auto in het water. Hoewel de kade al snel vol mensen staat, doet niemand iets. Tot grote frustratie van studente Mirjam. Bekijk alle Boekenweektips.

De meningsverschillen over hoe het tuincomplex bestuurd moet worden, kunnen elk moment weer oplaaien, maar de grootste dreiging komt van de kant van de gemeente. Bekijk alle Boekenweektips

Philip Dröge duikt in de curieuze geschiedenis van Nederlandstalig New York en New Jersey en doet dat op de fiets. Een boek dat reisgids, geschiedenisboek en road novel ineen is. Bekijk alle Boekenweektips

Taalwetenschapper Khalid Mourigh gaat de straat op en de scholen langs om straattaal, het gebruik van Engels en de meertaligheid van het Nederlands te onderzoeken. Bekijk alle Boekenweektips

Aan het begin van de Eindtijd valt de vrijdenkende engel Astoreth naar de aarde. Hij raakt verzeild in apocalyptische avonturen die hem van Amsterdam naar het Zweedse platteland voeren. Bekijk alle Boekenweektips

Een meisje en een vis denken beiden dat de ander gevangenzit en dus maken ze een wak, maar ze beseffen dat het beter is als ze blijven waar ze zijn. Bekijk alle Boekenweektips

Terwijl de ambitieuze Pierre groeit in zijn rol op de redactie van een tijdschrift, kelderen de abonneecijfers. Hoe lang moeten tradities en gewoontes in stand worden gehouden? Bekijk alle Boekenweektips.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raken de levens van Luna en haar vader, de Joodse Rifka, de Indiase Chandar en Thiemen met elkaar verweven op een manier die zij niet voorzien. Bekijk alle Boekenweektips

Eliza had zes broers, maar alleen Krekel is nog over. Een bangerik, een huilebalk, een blok aan haar been, eigenlijk. Alles gaat mis, maar Eliza en Krekel blijven zoeken naar hun verdwenen broers. Bekijk alle Boekenweektips

Als de literaire bundel van zware crimineel Derek L. op het punt staat te verschijnen, mag hij tijdens zijn weekendverlof van de gevangenis aanwezig zijn op zijn eigen boekpresentatie. Bekijk alle Boekenweektips

In dit hartstochtelijke pamflet toont docent Karim Amghar aan hoe mbo'ers nog steeds te maken hebben met onderwaardering, terwijl ze onmisbaar zijn voor de samenleving. Bekijk alle Boekenweektips

Wanneer Hitler aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog Oostenrijk binnenvalt, moeten vijf hechte vrienden kleur bekennen. Kun je een ander ooit ten diepste kennen? Bekijk alle Boekenweektips

Iemand breekt in bij Simon en beweert dat ze beiden vastzitten op een alternatieve belevingsvakantie. Het is het begin van een aangrijpende speurtocht. Bekijk alle Boekenweektips.

Stine Jensen verkent hoe mediastormen kunnen ontstaan en hoe je filosofie kunt inzetten om ze te duiden. Bekijk alle Boekenweektips

Een kleurrijke groep outcasts raakt betrokken bij het mysterie van Salomé Abergel, de beroemde kunstenares die op het hoogtepunt van haar carrière plotseling verdwijnt. Bekijk alle Boekweektips

Als Hitler aan de macht komt, vluchten Eva en Itzhak naar het conservatieve Zeeland. Daar haalt het gevaar hen in en Eva zal moeten kiezen. Bekijk alle Boekenweektips.

In de persoonlijke verhalen van Rusland-correspondent Iris de Graaf lees je hoe het is om als jonge vrouw verslag te doen vanuit Moskou, in het land van haar grootmoeder. Bekijk alle Boekenweektips

Het is ronduit indrukwekkend wat we weten van onze moedertaal, wat we ermee kunnen, en hoe we dingen haarfijn aanvoelen. Bekijk alle Boekenweektips.

Sinds 2015 zit Astrid Holleeder ondergedoken, wat enorme impact heeft op haar leven en dat van haar familie. Ze vertelt over de dagelijkse routines, constante waakzaamheid en haar angst. Bekijk alle Boekenweektips

Als de politie de dood van haar man bestempelt als een ongeluk, gaat Nadja zelf op onderzoek uit. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.