Magisch realisme ten top

In dit verhaal staat Erin centraal, die al op jonge leeftijd haar moeder verliest. Als jaren later blijkt dat ze haar Ierse familielandgoed Duncannon Castle dreigt te verliezen, besluit ze af te dalen naar de mysterieuze stem in de kerker. Wat volgt confronteert haar niet alleen met de geheimen die het kasteel en haar familie omringen, maar ook met de duisternis in zichzelf.

Dit Nederlandse fantasydebuut van Merel Godelieve is magisch realisme ten top. Een hedendaags verhaal over liefde, verdriet, familie, opoffering en zelfacceptatie. Het is verweven met de Ierse mythologie rondom Samhain (Halloween), de godin De Morrígan en de grot Oweynagat, bekend als de toegangspoort naar de Andere Wereld. Deze combinatie zorgt voor een mythische en mysterieuze vertelling van een familiegeschiedenis.

Het verhaal ontvouwt zich in vier thematische delen, die verwijzen naar de Keltische feesten (Imbolg, Beltaine, Lughnasa, Samhain) die gekoppeld zijn aan de seizoenen. Daarnaast zijn er meerdere verhaallijnen; het heden, het verleden in de vorm van dagboekfragmenten van een jonge Erin en het mythische verhaal van de godin De Morrígan. Tegen het einde weet de auteur de verschillende lijnen mooi samen te laten vallen. En de epiloog voelt als een mooie afronding van het geheel.

De schrijfstijl is zeer toegankelijk, al had ik persoonlijk wat moeite met de stukjes van de godin door de vele Ierse woorden. De personages zijn goed uitgewerkt en door die verdieping zijn de vele emoties (zoals wanhoop, eenzaamheid, liefde, opoffering en verdriet) voelbaar. De beeldende beschrijvingen zorgen voor een duistere en magische sfeer die nog lang nazindert.

Ook mijn complimenten aan de illustrator en ontwerper van de cover. Belangrijke details (de zwarte raaf, de volle maan, de kettinkjes en de diverse planten) uit het verhaal worden mooi weergegeven op de kaft en de sprayed edges met pauwenveren verwijzen naar het familiewapen van Erin.

Ik ontving dit boek als recensie-exemplaar van @lsuitgeverij, maar mijn mening is er niet minder onafhankelijk om.

Meer recensies van Bookish Lifestyle / Veronique