Welkom in de vampierwereld van Lodewijk XIV
Waan je in de tijd van Lodewijk XIV, de glitter en glamour van Versailles, de hofschool voor adelijke jongelui en van ... bloeddorstige vampieren.
De wereldberoemde Zonnekoning komt niet te overlijden, maar leeft voort als de Schaduwkoning en regeert al driehonderd jaar als leider over heel Europa. De tijd lijkt te hebben stil gestaan sinds de 18e eeuw. Burgers staan geheel ten dienste van de vampieraristocratie en alleen een enkeling die de hofschool heeft voltooid, maakt een zeer minimale kans op het eeuwige leven.
De familie van Jeanne worden vermoord en zij zweert wraak op deze machtige vampierleider. En wanneer zich een kans voor doet om als de adelijke Diane op die elitaire school te komen, pakt ze deze met beide handen aan.
Auteur Victor Dixen weet deze schaduwwereld filmisch te beschrijven met zijn vlotte schrijfstijl. De Franse namen en het lichtelijk hoofse taalgebruik dragen bij aan de sfeer en tijdsbeeld van het verhaal. Je ziet het hoofdpersonage ontwikkelen van schuchtere en onwetende 17-jarige tot een power woman die haar mannetje staat tussen vriend en vijand. En met de groei van Jeanne wordt ook de vampierwereld stukje voor stukje voor de lezer uit de doeken gedaan en ontdek je samen met haar hoe haar wereld in elkaar steekt. Toch weet Dixen met enkele twists steeds een draai te geven aan het verhaal, waardoor je blijft lezen tot het einde.
Dit eerste YA dark fantasydeel is er een vol spanning en avontuur en van gewelddadige en bloeddorstige scenes. Geen boek voor watjes dus. Het betreft een “afgerond” verhaal en toch zijn er meer dan genoeg aanknopingspunten die je doen smachten naar het vervolg. Ik ben zo benieuwd hoe het nu verder gaat met Jeanne aka Diane, en haar vrienden en vijanden in het tweede deel dat pas in 2024 zal gaan verschijnen.
Zo heb ik het gevoel dat Dixen ons de Franse revolutie opnieuw laat beleven via deze naargeestige wereld waar ook hier de burgers ondergeschikt zijn aan de onsterfelijke aristocratie, maar er langzaamaan tegen in opstand komen. Verder denk ik in het zogenaamde monster niet alleen Het monster van Frankenstein, maar toch ook De klokkenluider van de Notre Dame te herkennen. Maar dat kan natuurlijk ook “de wens is de vader van de gedachte” voor mij zijn, met mijn lichte voorkeur voor Franse geschiedenis ;-)
Zelf heb ik het e-book gelezen als deelnemer aan Ilona(van LS)’s leesclub, maar ik heb de limited hardcover al wel in mijn handen gehouden en mijn complimenten voor de look en feel van het fysieke boek. Behalve het verhaal is namelijk ook het boek zelf een pareltje voor in de boekenkast, met de Schaduwkoning op de cover, een mooi bedrukt boekblok en klassieke portretjes van alle personages op het binnenblad zodat je altijd terug kunt vallen op wie wie is.
"La liberté ou la mort!"