Sam heeft altijd een heel goede band met zijn vader gehad, maar dat verandert wanneer zijn vader wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Zijn vader sluit zich helemaal af van de wereld en van zijn zoon. Sam beslist om de zomer door te brengen in Vlieland, waar hij les kan geven in de kitesurfschool. Hij hoopt zo zijn zorgen achter te kunnen laten.
Dan ontmoet hij Cheyenne en al snel heeft hij een bijzondere klik met haar, maar net daardoor lijken de zorgen waarvoor hij was gevlucht, weer dichterbij te komen.
‘Wind’ is een jeugdboek uit de reeks Best of young adult XS. Een boekje van een kleine honderd pagina’s over en voor tieners. Voor mij was dit mijn eerste kennismaking met de reeks en met de auteur.
De titel is zeer passend, want ‘wind’ staat zowel voor de vrijheid van het kitesurfen als voor de storm in Sams hoofd. Ook de cover is mooi gekozen.
Esther Walraeven heeft een schrijfstijl die vlot leest. Eenvoudig taalgebruik, vlot geschreven zinnen en korte hoofdstukken. Je leest het verhaal vanuit het standpunt van Sam, een negentienjarige jongen met het hart op de juiste plaats. De goede band met zijn vader komt mooi tot uiting, maar ook de veranderingen nadat zijn vader wordt beschuldigd. Als lezer kan je alleen maar sympathie voor Sam voelen. Hij wordt uitgewerkt als een verstandige, empathische jongen.
Het contrast tussen zijn innerlijke strijd en de vrijheid op het water komt goed tot uiting. Daarrond wordt een verhaal verteld met een aantal thema’s die de jeugd zeker zal aanspreken: verliefdheid, grensoverschrijdend gedrag, vriendschap, vrijheid en in de knoop zitten.
Naar het einde toe wordt het verhaal ook nog best spannend.
De auteur is erin geslaagd om ook de moeilijke thema’s op een goede manier neer te zetten. Ik ben zeer aangenaam verrast door dit boek en ik hoop in de toekomst nog meer van deze auteur en deze XS-reeks te lezen.
Bedankt, uitgeverij Lannoo, voor het recensieboek.
Rating: 4,5*