Toegankelijke manier om kennis te maken met het omvangrijke werk van Proust
Marcel Proust (1871-1922) was een bekende Franse schrijver, zijn levenswerk Op zoek naar de verloren tijd maakte hem wereldberoemd. In zijn romancyclus komen allerlei thema’s aan bod: kunst, liefde, het vergaan van tijd, ziekte, jaloezie en homoseksualiteit.
Zijn werk kan - door de ruim 3000 bladzijden - wat overweldigend overkomen, maar in dit boekje maak je door middel van 25 korte fragmenten kennis met zijn omvangrijke werk.
Op deze manier kun je op toegankelijke wijze kennis maken met zijn werk en zijn bloemrijke taalgebruik.
Wie weet word je na het lezen van de fragmenten wel betoverd door zijn bijzondere manier van schrijven en durf je eindelijk te beginnen aan het echte meesterwerk!
Ik vond het erg leuk om op deze manier kennis te maken met Op zoek naar de verloren tijd. De fragmenten zijn erg uiteenlopend waardoor je een goed beeld krijgt van de romans. Elk fragment begint met een stukje uitleg over wat je te lezen krijgt, op de linkerpagina lees je het fragment in het Frans, op de rechterpagina staat de Nederlandse vertaling.
Marcel Proust maakt gebruik van lange zinnen die moeiteloos in elkaar over vloeien. Geen detail ontsnapt aan de aandacht, hierdoor vormt er zich echt een beeld bij het verhaal, maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen iets té gedetailleerd is.
Zelfs de simpelste gebeurtenissen weet Proust in geuren en kleuren te vertellen. De personages zijn kleurrijk en extravagant.
Marcel Proust schrijft op een onvergetelijke manier, hij observeert, reflecteert en ook het innerlijke leven weet hij treffend op papier te krijgen.
Na het lezen van deze fragmenten ben ik zeker benieuwd geworden naar Op zoek naar de verloren tijd. Mocht je twijfelen of deze reek iets voor jou is dan is dit een fijne manier om kennis te maken met dit literaire werk!
Van kunstwerken naar zintuiglijke wandelingen en het bekende fragment waarbij het proeven van een madeleine gebakje nostalgische herinneringen oproept, er komt van alles voorbij!