Wervelende roman
Alles wat beweegt is een wervelende historische roman over het leven van de wereldberoemde danseres Isadora Duncan.
Wanneer ze zwanger raakt van een gehuwde man trekt ze zich terug in een Vila in de duinen van Katwijk aan zee.
Hier hoopt ze in alle rust te kunnen bevallen ver weg van de paparazzi.
Terwijl ze hier verblijft blikt ze terug op haar woelige leven.
Je wordt meegenomen in haar jeugd en hoe haar carrière als danseres opbloeide.
Ze is een sterke en vrije vrouw die dichtbij de natuur leeft, dit zie je terug in haar dans. Haar vrije manier van dansen is uniek een ze wordt hiermee de grondlegger van de moderne dans.
De liefde die ze voelt voor de vader van haar kind is ingewikkeld, dit zorgt regelmatig voor innerlijke dilemma’s. Omdat Isadora een onconventioneel leven leidt krijgt ze vaak te maken met veroordeling en onbegrip van de buitenwereld.
Het verhaal is ontzettend meeslepend geschreven en al snel word je volledig opgeslokt in het leven van Isadora.
Door haar persoonlijke manier van schrijven weet Susan Smit met dit verhaal echt bij je binnnen te dringen.
Bovendien is Isadora een personage waar je langzaam van gaat houden. Haar liefde voor dans, kunst en de natuur wordt levensecht overgebracht.
“Van al wat onbeheersbaar is, word ik kalm. En onbeheersbaar is, als je erbij nadenkt, nagenoeg alles in het leven. Alleen doen de meeste mensen de hele tijd alsof dat niet zo is.”
“De meeste mensen die ik hier op het strand zie lopen, zijn vergeten om hun lichaam te bewonen. Hun lichaam met zijn natuurlijke energie, gevoelens en bewegingen, zou hun metgezel kunnen zijn om elk moment diep en waarachtig te beleven. Ze leven in hun hoofd, volgens een idee van wie ze zijn en wie ze horen te zijn, afgesneden van het ritme van hun hartslag, de golven van hun ademhaling en de getijden van hun zielenleven.”
Dit boek is echt de moeite waard om eens op te pakken, alleen al door de prachtige zinnen!
Hier hoopt ze in alle rust te kunnen bevallen ver weg van de paparazzi.
Terwijl ze hier verblijft blikt ze terug op haar woelige leven.
Je wordt meegenomen in haar jeugd en hoe haar carrière als danseres opbloeide.