Advertentie
    Bronja Hoffschlag Auteur

Na de romans 'Vallen Als Het Heet Is' (2013), 'De Circusvrouw' (2015) en 'Amanda' (2017) ontpopte Jelmer Jepsen zich in 2019 tot jeugdboekenschrijver. En met succes, want 'Stuntvlogger Sam en de Wolf van Weverseind' drong door tot de Tiplijst van de Kinderjury en werd genomineerd voor de Hotze de Roosprijs! De lat ligt dus hoog voor het tweede deel in deze grappige, spannende serie!

In het eerste deel maakte de lezer kennis met Sam, die in de zomervakantie na groep acht begint met stuntvloggen als hij een camera van zijn ouders krijgt. 'Stuntvlogger Sam en de Vloek van Atlantis' sluit hier naadloos op aan. De zomervakantie is voorbij en Sam begint aan de brugklas. Samen met zijn klasgenootjes en een paar begeleiders gaat hij op kamp naar de Belgische Ardennen. Uiteraard is zijn beste vriendin Nathalie weer van de partij, maar ook zijn vlogrivaal, pestkop Danny Durfal, die aan het einde van deel 1 al even zijn opwachting maakte. Sam verheugt zich op het kamp. Niet ver van de camping ligt namelijk het pretpark Historyland en Sam hoopt daar natuurlijk een paar geweldige nieuwe stunts op te nemen voor zijn vlogkanaal. Maar het loopt helemaal niet zoals hij van tevoren had bedacht: Nathalie wordt in een ander groepje ingedeeld dan Sam en tot overmaat van ramp wordt hij ook nog opgezadeld met Danny en zijn sidekick Ricardo. Als Danny hem uitdaagt om 's nachts in te breken in Historyland, kan Sam niet achterblijven. Het wordt een wedstrijd: wie het eerst drie stunts heeft opgenomen in het nachtelijke park heeft gewonnen, wie als eerste wordt betrapt door de bewaking heeft verloren.

Wat volgt is een achtbaan aan spannende en onverwachte gebeurtenissen, waarin vleesetende octopus Killer Henkie, een enorme haai en een corrupte pretparkdirecteur een grote rol spelen. Net als in deel 1 is ook dit deel prachtig in zwart-wit geïllustreerd door Wilbert van der Steen, wat zorgt voor extra beleving bij het verhaal en voor de nodige rustmomenten. Balans is ook in dit deel weer het sleutelwoord, want hoewel Jepsen er een kei in is om zijn personages in allerlei gekke avonturen te storten en soms lekker over-the-top gaat, verliest hij nergens zijn karakterontwikkeling uit het oog en weet hij precies wanneer hij in de Sam-sneltrein even op de rem moet trappen. De vriendschap tussen Sam en Nathalie wordt in dit deel verder uitgediept en de kinderen ontwikkelen zich van ex-achtstegroepers tot echte brugklassers. Waar Sam in het eerste deel het liefst alleen of met Nathalie is, maakt hij in zijn nieuwe klas kennis met andere kinderen en stelt hij zich open voor nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Vooral met Nasim, die ook graag wil vloggen maar niet weet hoe hij dat moet aanpakken, is er een mooie klik. Tussen alle fratsen door vindt Jepsen ook nog de ruimte om subtiel wat serieuzere zaken aan te kaarten, zoals pesten en diversiteit. Zo vindt Danny het raar dat Sam en Nathalie vriendjes zijn, want jongens kunnen geen vriendjes zijn met meisjes. Sam en Nathalie denken daar heel anders over: zij vinden hun vriendschap helemaal niet 'anders' dan de vriendschap tussen Danny en Ricardo.

Ondanks de moderne snufjes als vlogcamera's, vlogkanalen en smartphones, past de Sam-serie qua gevoel en beleving prima tussen de ondeugende jongetjes en meisjes uit de jeugdliteratuur waarmee de (groot)ouders van de lezertjes zijn opgegroeid, zoals Pietje Bell en Pippi Langkous. Dat maakt 'Stuntvlogger Sam' een serie die dus niet alleen heel erg leuk is, maar ook nog eens de generatiekloof tussen de jonge lezer en de voor- of meelezende volwassene weet te overbruggen. In tegenstelling tot het eerste deel, licht Jepsen aan het einde van dit boek nog geen tipje van de sluier op voor het volgende avontuur, waardoor het einde wat abrupt is maar ook alle ruimte biedt voor verrassingen in het derde deel. En dat is nu precies wat Jelmer Jepsen heel goed kan: verrassen.

Vier stralende sterren voor dit heerlijke jeugdboek voor iedereen die nog kind is of het weer even zou willen zijn!

Reacties op: Stuntvlogger Sam: voor jong en oud!

19
Stuntvlogger Sam en de vloek van Atlantis - Jelmer Jepsen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken