Advertentie

De stagiair is het thrillerdebuut van Helen Monks Takhar. Afgestudeerd aan Cambridge en werkervaring opgedaan als journalist bij financiële en nationale dagbladen, copy-editor en magazine-editor. Wat ook terug te zien is in het verhaal, door de setting op de redactie van het Women’s Leadership Magazine.

Het boek wordt aangemerkt als psychologische thriller, met als ondertitel: "Als de nieuwkomer je grootste rivaal wordt”.
Het boek gaat over twee vrouwen van verschillende generaties die lijnrecht tegenover elkaar komen te slaan op de werkvloer en de rivaliteit en onbegrip die daaruit voortvloeit. Is de komst van Lily op de redactie toeval of zit er meer achter?

Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven, namelijk vanuit Katherine en Lily. Het leest makkelijk weg doordat ze beide in de ik-vorm geschreven zijn en dat er duidelijk aan het begin van elk hoofdstuk wordt aangegeven vanuit wiens blik je het verhaal op dat moment zal volgen.

De schrijfstijl van Helen was erg lastig om in te komen, maar went op zijn tijd wel. De start van het boek was voor mij wel een goede binnenkomer, door de titel 6 weken eerder, krijg je een gevoel dat je ergens naar toe gaat werken. Ondanks deze positieve start, had de thriller toch een moeizame manier van vertellen, alles werd namelijk uitgebreid verteld tot aan alle gedachtegangen zelfs. Hierdoor was er duidelijk een gebrek aan vaart en duurde het verhaal lang. Dit zorgde er ook voor dat de spanning niet overal in het boek te voelen was en daardoor waren er ook momenten waarop ik het boek zonder probleem aan de kant kon leggen en dat is jammer bij een thriller.

Naarmate het verhaal vorderde waren er veel scenario's waarbij ik mijn vraagtekens zette en het verhaal en de personages niet geloofwaardig maakte. Hun houding kwam gewoon niet geloofwaardig over met de manier waarop ze in het verhaal worden gepresenteerd. Het einde vond ik ook een beetje te veel van het goede. Ik snap de twist om spanning toe te voegen aan het verhaal wel, maar ook daar heb ik mijn twijfels over de geloofwaardigheid.

Ondanks de eerder aangegeven teveel besproken details in het begin van het boek, lijkt het einde van het verhaal veel te abrupt geschreven en een beetje overdreven. Er is dus sprake van een wisselende mate van spanningsniveau wat jammer is, want het had een zeer sterke plot kunnen zijn als het iets realistischer was gehouden en de spanning eerder in het boek naar voren gebracht had geworden.


Reacties op: Uniek debuut, wat beter had kunnen zijn als het realistischer geschreven was

78
De stagiair - Helen Monks Takhar
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners