Advertentie

De therapeut, het thrillerdebuut van de Noorse schrijfster Helene Flood. Zelf psychologe en wetenschapper van beroep, wat raak vlakken heeft met de hoofdpersonage van haar debuut. De rechten van het boek zijn al aan meer dan 20 landen verkocht op dit moment.

Het verhaal gaat over en wordt verteld vanuit het perspectief van Sara, net als de schrijfster psychologe van beroep. Sara is samen met haar jeugdliefde Sigurd ingetrokken in het oude huis van de opa van Sigurd. Beide zijn ze voor zichzelf begonnen, zij in een praktijk aan huis en hij als architect. Het huis gaan ze zelf renoveren en is dan ook nog grotendeels een bouwval. De vordering van de verbouwing gaat traag en dat heeft zijn impact op de hoofdpersonage en haar gemoedstoestand.
Als Sigurd nooit aankomt in het vakantiehuisje waar hij met vrienden naartoe zou gaan, slaat het noodlot toe. Niet veel later wordt hij vermoord teruggevonden, waarmee het verhaal begint in de zoektocht naar de waarheid omtrent zijn dood en de dader. De gebeurtenissen op weg naar het waarheid leveren nieuwe inzichten op waardoor Sara het inzicht in haar eigen gedachte en handelen verliest. Ziet ze alles nog wel helder of verliest ze de kennis op wat werkelijk gebeurd?

De schrijfstijl van Flood was erg lastig om in te komen. Hierdoor had de thriller een moeizaam begin, waar duidelijk gebrek aan vaart te koppelen valt. Met name de een-op-een therapiesessies met Vera, Christoffer en Trygve worden heel gedetailleerd beschreven, waardoor het moeizaam verloopt en je door het verhaal heen moet worstelen. In dit verhaal worden veel korte en lange zinnen door elkaar heen gebruikt. Het ene moment zit je in een passage met veel korte zinnen die lekker makkelijk weg leest, terwijl op andere momenten je door moeizame lange zinnen heen moet. Beide aspecten zorgen ervoor dat de spanning niet overal in het verhaal even sterk is. Er zitten cliffhangers in het verhaal die de spanning weer opbouwen, waardoor je verder wilt lezen. Echter zijn er ook momenten geweest waarop ik het boek zonder probleem aan de kant legde en dat is jammer bij een thriller. Ondanks de eerder aangegeven teveel besproken details in het begin van het boek, lijkt het einde van het verhaal veel te abrupt. Daar had dan weer meer diepgang ingemogen. Er is dus sprake van een wisselende mate van spanningsniveau wat jammer is, het had een zeer sterke plot kunnen zijn.

Het verhaal lees je volledig vanuit het perspectief vanuit Sara. Wel wordt er middels cursief gedrukte stukken een verschil gemaakt in het heden en verleden. Sara is een lastig persoon om echt de vinger achter te leggen. Ondanks dat je alles vanuit haar perspectief bekijkt, kun je geen volledig beeld van haar krijgen. Sara haar gedachten zijn niet altijd een samenhangend verhaal, mede omdat er soms teveel te gelijk door haar heen gaat. Naast de hoofdpersonage worden de overige personages uit het boek nauwelijks beschreven, wat jammer is gezien er toch ook hele andere belangrijke personages in het boek voorkomen. Je mist het gedeelte van de rechercheur waardoor je als lezer meegezogen kunt worden in het onderzoek en de vondst naar de dader.

Ondanks de moeizame start en de traagheid van het verhaal zit er een goed spanningselement in naarmate je dichter bij de ontknoping komt, daarmee is De Therapeut een bijzonder debuut geworden. Flood kan een grote schrijfster worden als ze weet de spanning eerder in het boek te plaatsen!

Reacties op: Moeizaam begin, maar uiteindelijk verrassend debuut!

84
De therapeut - Helene Flood
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners