Psychologisch, verwarrend spel gespeeld met jou als lezer

Bookstagram Charisaa Bookstagram Charisaa
24 mrt 2020

Zeven leugens volgt het verhaal van twee sinds de middelbare school onafscheidelijke "hartsvriendinnen" Marnie & Jane. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Jane en volgens haar kennen ze elkaar door en door. Oftewel er zijn geen geheimen en alles wordt gedeeld. Als beide vriendinnen verliefd worden en trouwen ontstaat de eerste "scheurtjes" in hun relatie doordat Jane niet zoveel heeft met de echtgenoot van Marnie. Echter als Marnie naar Jane haar mening vraagt, vertelt Jane haar eerste leugen van de zeven leugens tegen Marnie. Het begin van een de ondergang van hun bijzondere relatie of houdt ze haar verhaal omtrent de leugens vol? Tot een noodlottig moment, want Charles had nog in leven kunnen zijn als ze eerlijk was geweest? Jane heeft middels dit verhaal de kans om de waarheid op te biechten en doet dat door de 'lezer' regelmatig rechtstreeks aan te spreken. Maar wat is de waarheid omtrent de zeven leugens? Is wat ze verteld wel echt de waarheid of is het haar eigen gemaakte waarheid?

Beetje bij beetje wordt er informatie kenbaar gemaakt van de werkelijke vriendschap tussen Marnie en Jane en worden de geheimen die onder het oppervlakte van hun vriendschap doorsluimeren opgehelderd. In dit verhaal komen diverse thema's aan de orde maar de belangrijkste zijn toch wel vriendschap, onbeantwoorde/ obsessieve relaties en rouw. Dit maakt dat je langzaam naar de ontknoping toewerkt en er achter komt wie de toehoorder is van Jane bij het vertellen van het verhaal. Deze manier van schrijven was voor mij een enorme tegenvaller, het duurde voor mij enige tijd voor ik goed en wel lekker in het verhaal zat. De manier van vertellen kan er wel voor zorgen dat het lijkt alsof je samen met Jane om tafel zit en zij je onder een bakkie haar kant van het verhaal aan je vertelt. Voor mij was het daardoor alleen lastig om weer goed in het verhaal te komen als die even aan de kant had gelegen. De structuur van het verhaal was ondanks alles wel logisch te volgen. Elke nieuwe leugen kwam voort uit een andere en daardoor is het boek in meerdere delen op gesplitst die elk een leugen aan bod laat komen. Er wordt een psychologische spel gespeeld door Jane en dat weet ze maar al te goed verbergen aan het begin.

Al met al was het toch een redelijk goede psychologische thriller waar duidelijk in naar voren wat gebracht dat je eigenlijk nooit iemand goed kent en dat iedereen die op het eerste gezicht sympathiek is toch ook angstaanjagende dagen kan verrichten.

Meer recensies van Bookstagram Charisaa