Valt zeker in de prijzen.....
Het boek ‘De prijs’ is een bijzondere samenwerking tussen Marcel van de Ven en Willem Asman. Van de Ven was jarenlang onderdeel van de Unit Specialistische Operaties en was wereldwijd werkzaam in de strijd tegen de zware georganiseerde misdaad en terreur. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn rol als teamleider in het tv-programma 'Hunted'. Asman is auteur en hij heeft inmiddels 8 thrillers op zijn naam staan. In 2018 won hij met zijn boek 'Enter', het eerste deel van de 'Rebound-trilogie', de Gouden Strop. Het resultaat van deze samenwerking is een fictief boek dat is gebaseerd op het undercover werk van Marcel van de Ven, op papier gezet door Willem Asman. ‘Voor liefhebbers van Undercover en Penoza’ prijkt er op de cover van het boek. Dat wekt natuurlijk de nodige verwachtingen.
Het verhaal is opgedeeld in stukken die beginnen bij een gebeurtenis 7 maanden geleden en dan terugspringen naar het heden. Later gebeurt dit vanaf een gebeurtenis die 3 maanden daarvoor plaatsvindt. Tussendoor wordt het verhaal onderbroken door mailtjes van het hoofdpersonage Tess aan haar zus. Door meerdere lijntjes en het verspringen in de tijd vergt het wel enige focus om de aandacht hier goed bij te houden. Het contrast tussen zakelijk en verdieping in het boek is erg groot. Zo wordt een zeer belangrijke missie op een zakelijke manier omschreven, terwijl je daar als lezer juist de spanning en de angst wilt voelen. Later, bij een stukje over omgaan met het verlies van iemand die je zeer nauw aan het hart gaat, gaat het verhaal wel echt de diepte in en maakt het rauwe emoties los. Dit laatste had meer de overhand mogen hebben. Ook de mailtjes van Tess aan haar zus zijn kort en zakelijk. Ze zijn een mooie toevoeging maar roepen ook een hoop vragen op die niet helemaal naar wens beantwoord worden. Deze verhaallijn had ook zeker meer verdieping verdiend. Ik vraag me af of dit contrast wordt veroorzaakt doordat het verhaal door twee schrijvers geschreven is, van wie ieder een net iets andere insteek heeft.
Bovenstaande aandachtspunten doen niets af aan het feit dat ‘De prijs’ een erg goed boek is. Het verhaal is spannend, boeiend en knap in elkaar gezet. De hoofdstukken zijn kort en dit zorgt, samen met de spanning, voor een hoop snelheid in het verhaal. De vlotte manier van vertellen geeft een constante impuls om door te willen lezen en al is het in het begin wat verwarrend, de verhaallijnen komen op een sterke manier bij elkaar. De twist halverwege het verhaal is even slikken, maar wel van groot belang. Het zet het geheel in een totaal ander daglicht en je ziet het als lezer zeker niet aankomen. Er zit dan ook genoeg in dit verhaal om er nog een vervolg aan te geven, en ik hoop dan ook ten zeerste dat dit gaat gebeuren.
Ik wil uitgeverij AW Bruna heel hartelijk danken voor dit recensie-exemplaar.
Ik wil uitgeverij AW Bruna heel hartelijk danken voor dit recensie-exemplaar.