De andere man
Ik mocht dit boek lezen voor de leesclub De Boekenreizigers, o.l.v. Erna Eikhoudt.
Op de cover zien we een wandelende man op een wegje, met allemaal landbouwgronden. Is dat de andere man?
Nina is opgegroeid met gescheiden ouders, in de jaren tachtig was dat nog niet zo ingeburgerd als nu.
Heleen haar moeder was getrouwd met David, een man die voor het huwelijk een heel andere man was dan zodra hij getrouwd was. Heleen had niets te zeggen. Eigenlijk was ze veel te braaf voor hem. Ze krijgt Berend een jongen en Nina een meisje.
Na de scheiding komt ze in contact met Jacob, een lieve zorgzame man die Berend en Nina tot zijn eigen kinderen beschouwd. Er komt ook nog een dochtertje bij Mara.
Nina wil zo graag haar biologische vader eens ontmoeten maar die heeft daar niet veel zin in. Ondertussen heeft ook David een nieuwe vrouw in zijn leven, Agnes eentje die meer haar op haar tanden heeft en zegt waar het op staat bij David.
Zo ontmoeten Berend en Nina toch hun vader, maar met Nina heeft David weinig affiniteit. Nochtans wil Nina niets liever dan de aandacht van haar vader. Maar die krijgt ze niet en ze voelt zich schuldig. Is ze niet goed genoeg voor David? Ze worstelt met donkere gedachten.
Het verhaal wordt verteld door verschillende personages, Heleen, Nina, Jacob en zelfs David. De auteur heeft een vlotte schrijfstijl en kan heel goed de emoties en de pijn die ze voelt beschrijven die Nina ervaart bij de afwijzing van haar vader. Of het leven van Heleen toen ze met David trouwde. Je wilt gewoon weten hoe het afloopt, het boek leest als een trein. Het zou me niet verbazen als het boek ooit verfilmd wordt. Een thema dat ook in het boek is aangehaald, oordeel nooit naar anderen alvorens je hun hele verhaal gehoord hebt. Eén boek vol met emoties.