Een verhaal met een heftig onderwerp, moet je wel tegen kunnen

Daisy Hofman Daisy Hofman
20 apr 2023

Dit boek gaat over een meisje, Puck, die sinds haar 5e levensjaar seksueel wordt misbruikt door haar stiefvader waar haar moeder mee is gaan samenwonen vanwege haar financiële status. Deze man blijkt nogal wat geld te hebben en voor de moeder van Puck is dit een aanleiding om met hem te gaan samenwonen.

In dit boek wordt beschreven hoe Puck wordt misbruikt door haar stiefvader vanuit het perspectief van Puck zelf. Opvallend is hierbij de naïviteit van de moeder van Puck en de rest van haar familie en de personen die erom heen hangen. Zij zijn enkel met zichzelf bezig en hebben niets in de gaten. Ook als ze achter de waarheid komen reageren ze abnormaal en hebben ze geen oog voor de gevoelswereld van Puck.

Dit boek is een eyeopener wat betreft kindermisbruik en hoe dit door kinderen zelf wordt ervaren, je kunt je door het lezen van dit boek namelijk inleven in hoe een kind het misbruik zelf ervaart. Dit is een goed boek om te lezen als je bijvoorbeeld in je werk, als jeugdbeschermer/hulpverlener/leerkracht, (vaak) met dit onderwerp te maken hebt. Vaak lopen professionals aan de gevoelens en de belevingswereld van een kind voorbij terwijl de ondersteuning van het kind die deze ellende wat misbruik heet heeft meegemaakt juist het belangrijkste is.

Dit boek krijgt van mij 4 sterren. Het is een vlot verteld verhaal vanuit het perspectief van een kind, dit maakt dit boek uniek in zijn soort. De gevoelswereld van de andere personages in het boek dan Puck zelf had wat uitgebreider beschreven mogen worden.

Meer recensies van Daisy Hofman