Fantastisch boek van Twiggy Bossuyt, met prachtige illustraties van Marie Van Praag

DeBoekenkast 23 december 2025
Als ik WOEst ben, is er WEInig wow is een boek dat je niet zomaar leest, maar echt beleeft. Het bruist, davert en tintelt van taalplezier, terwijl er onder die speelse oppervlakte een verrassend zachte kern schuilt. Auteur Twiggy Bossuyt schrijft met een bijna theatrale flair en een scherp oog voor emoties, wat resulteert in een verhaal dat tegelijk lichtvoetig en ontroerend is. De prachtige illustraties zijn van de hand van Marie Van Praag. Het boek is geschikt voor lezers vanaf 10 jaar.

Frederike is woest — en niet een beetje. Haar tante Mitché verhuist naar de andere kant van de wereld, en dat voelt voor haar als een aardbeving vanbinnen. Bossuyt toont die boosheid niet als iets dat moet worden weggeduwd, maar als een krachtige, eerlijke emotie die bestaansrecht heeft. Daardoor wordt Frederike meteen herkenbaar en menselijk.

Het verhaal krijgt een plotse wending wanneer Jimmy verschijnt, een zonderlinge man die zijn letter o kwijt is. Het is een briljante vondst van Bossuyt: taal wordt letterlijk tastbaar, en de zoektocht naar de verdwenen letter wordt tegelijk een zoektocht naar grip op gevoelens…

Het taalspel is het kloppende hart van dit boek. De zinnen rollen, botsen en zingen — soms bijna als slam poetry. Door het spel met hoofdletters, klanken en ritme krijgt het verhaal een eigenzinnige energie. Het is een boek dat je spontaan hardop wil lezen, gewoon omdat het zo heerlijk klinkt. Voor kinderen is het een feest van creativiteit; voor volwassenen een herinnering aan hoe krachtig taal kan zijn.

Marie Van Praag versterkt de tekst met expressieve illustraties die perfect aansluiten bij de sfeer: soms wild, soms zacht, maar altijd vol karakter. Ze geven het verhaal een extra laag en maken Frederike's emoties nog tastbaarder.

Het boek verkent thema’s als omgaan met boosheid, verlies en verandering, onverwachte vriendschap, de kracht van taal en jezelf terugvinden wanneer alles even te veel wordt. Deze thema’s zijn rijk en gelaagd, maar worden met een lichte hand gebracht. Zo blijven ze toegankelijk zonder aan diepgang te verliezen.

Als ik WOEst ben, is er WEInig wow is een origineel, warm en eigenwijs verhaal dat zowel kinderen als volwassenen weet te raken. Het is een ode aan taal, aan emoties en aan de schoonheid van een onverwachte ontmoeting. Een aanrader voor iedereen

Meer recensies van DeBoekenkast

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.