Een meeslepende thriller met meerdere verhaallijnen

DeBoekenkast 30 juni 2025
Stephen King is hij terug met zijn nieuwste werk: ‘Vrees niet’.

In dit spannende boek duiken we opnieuw in de wereld van privédetective Holly Gibney, een personage dat inmiddels een vaste plek heeft veroverd in het hart van vele King-lezers.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Allereerst maken we kennis met Trig, een herstellende alcoholist die een nieuwe obsessie heeft ontwikkeld. Onder een valse naam stuurt hij een dreigbrief naar de politie, waarin hij aankondigt dertien ‘schuldigen’ en één ‘onschuldige schuldige’ te zullen vermoorden.

Zijn doel: wraak nemen op degenen die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de onterechte veroordeling van Alan Duffrey, die onschuldig in de gevangenis belandde en daar werd vermoord. In plaats van elk jurylid dat Alan heeft veroordeeld op te sporen, kiest Trig ervoor om voor elk van hen een onschuldige plaatsvervanger te doden.

Terwijl de politie een race tegen de klok begint om de seriemoordenaar te stoppen, schakelt rechercheur Izzy de hulp in van haar vriendin Holly Gibney. Maar Holly heeft het ondertussen druk met een andere opdracht: ze wordt ingehuurd als lijfwacht voor de eigenzinnige en beroemde auteur Kate McKay, die tijdens haar tournee wordt bedreigd door een gewelddadige stalker. Holly’s taak blijkt echter moeilijker dan verwacht. Ze moet Kate niet alleen beschermen tegen haar stalker, maar ook tegen haar eigen roekeloze gedrag.

Wat begint als een standaardbeveiligingsklus, escaleert al snel tot een complexe en gevaarlijke strijd waarin Holly niet alleen haar cliënt, maar ook haar dierbaren moet beschermen. Toch blijft de zaak rond Alan Duffrey haar bezighouden. Naarmate de dreiging groter wordt en zowel Holly als de mensen om haar heen in gevaar komen, dringt de tijd. Ze kan hen alleen redden als ze erin slaagt om twee sluwe criminelen tegelijkertijd te slim af te zijn…

‘Vrees niet’ is geen klassieke horrorthriller zoals we van Stephen King gewend zijn, maar dat doet absoluut geen afbreuk aan het verhaal. Integendeel: de meesterverteller weet zijn fans opnieuw te verrassen, dit keer met een spannende psychologische misdaadthriller. In dit boek verweeft King op indrukwekkende wijze actuele thema’s zoals het rechtssysteem, verslaving, genderidentiteit, polarisatie, obsessie, abortus, angst en de eeuwige strijd tussen goed en kwaad.

Met ‘Vrees niet’ bewijst King opnieuw waarom hij tot de absolute top behoort

Het resultaat is een originele en razend spannende thriller vol intrigerende personages en een web van verhaallijnen die je vasthouden van de eerste tot de laatste pagina. De dubbele verhaallijn zorgt voor constante spanning, en zelfs lang nadat je deze misdaadthriller hebt dichtgeslagen, blijven morele vragen over gerechtigheid en wraak je bezighouden. Holly Gibney is niet alleen King’s lievelingetje, maar ook voor de fans is zij een heldin die je meteen in je hart sluit.

Meer recensies van DeBoekenkast