Op naar minder gepieker

deleesfanaat 03 december 2025
De woorden uit de titel klinken als een advies dat ik best wat vaker ter harte mag nemen. Soms draait het motortje boven in mijn hoofd namelijk op volle toeren. In dit boek wil Pia Callesen je helpen om minder te piekeren, want zeg nu zelf, dat helpt toch niemand vooruit? Ik hoor sommigen van jullie achter je scherm al roepen: “Brenden, vertel mij hoe dan?” Wel, volgens Callesen kan dat met metacognitieve therapie. Wat dat precies is? Tja, dat moet je zelf even lezen, maar alsjeblieft, ga er niet over liggen piekeren!

Ik lees heel graag boeken die de psychologische toer opgaan, en dan zit je bij Pia Callesen goed, want zij is psychologe. Met duidelijke woorden legt ze uit wat metacognitieve therapie is en hoe we ons van het piekeren kunnen afhelpen. Wat ik bijzonder boeiend vond, is dat ze regelmatig voorbeelden uit de praktijk aanhaalt, die ze soms zelfs helemaal uitschrijft in schema’s. Alle hoofdstukken zijn duidelijk en gestructureerd, en het leest bovendien erg vlot, het boek heb je zo uit.

Waarom dan toch maar 3,5 ster? Ik vind dat het boek gerust wat dieper had mogen gaan, bijvoorbeeld met meer praktische oefeningen. In dit soort boeken word ik meestal pas echt getriggerd als ik er actief mee aan de slag kan gaan. Met oefeningen neem je de stof ook veel interactiever op. Toch is het een zeer verhelderend boek, zeker als je gedachten, zoals bij mij, soms je handelen blokkeren.

Een fijn tussendoortje waar je ook nog iets van opsteekt en dat je hopelijk helpt om meer te leven en minder te piekeren.

Meer recensies van deleesfanaat

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.