Een geslaagd debuut dat smaakt naar meer.

deleesfanaat 04 november 2025
Van uitgeverij Palmslag mocht ik het debuut Vrijhaven lezen van Cyriel Heuts. In dit verhaal neemt de schrijver ons mee naar Veurssen, een dorp in het zuiden van Nederlands-Limburg. Marc woont daar met zijn gezin en heeft alles wat je in het leven kan afvinken: de liefde van zijn leven, kinderen en een goed plekje in de dorpsgemeenschap. Ook op zijn werk loopt alles zoals het hoort.

Daarnaast leer je Job kennen. In zijn tienertijd woonde hij even in Veurssen, maar nu leeft hij in Brussel. Daarvoor reisde hij de wereld rond, dus echt honkvast kun je hem niet noemen. Wanneer Job en Marc elkaar na jaren opnieuw tegenkomen, komt het zorgvuldig opgebouwde leven van Marc langzaam aan het wankelen.
Ik heb Vrijhaven graag gelezen. In het begin laat de schrijver je wat in het ongewisse. Het verhaal blijft even vaag, maar de personages leer je goed kennen. Toch weet hij je steeds meer het verhaal in te trekken. Je wilt na elke zin weten hoe het precies zit. De opbouw naar de kern van het verhaal is goed gedaan en eens je daar bent, verveelt het geen moment.

Het boek zit niet vol met poëtische zinnen, maar Heuts weet met eenvoudige woorden te raken en een sterk verhaal neer te zetten. De personages zijn goed uitgewerkt, waardoor het verschil tussen het leven van Marc en Job echt voelbaar is. Vrijhaven is een verhaal dat geschreven moest worden. Het laat zien dat onze maatschappij nog altijd duidelijke verwachtingen heeft waar iedereen aan zou moeten voldoen. Wie daar niet in past, krijgt al snel een label opgeplakt. Soms veranderen we daardoor een beetje van wie we echt zijn, gewoon omdat we willen voldoen aan wat anderen van ons verwachten.
Een leuk extraatje is dat de schrijver zelf uit dezelfde streek komt als waar het verhaal zich afspeelt. Dat merk je aan de sfeer en herkenbaarheid. Wie zin heeft in een aangrijpende roman die vlot leest, zit met Vrijhaven helemaal goed. Een geslaagd debuut dat smaakt naar meer.

Meer recensies van deleesfanaat

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.