Vlotte, amusante thriller
Dankzij uitgeverij Vrijdag, nu overgenomen door uitgeverij Pelckmans, had ik het voorrecht om het nieuwe boek van Dominique Biebau te lezen. Het verhaal speelt zich af in Mollendaa, een slaperig Vlaams dorp waar zelden iets gebeurt. Wanneer de bibliothecaresse van de plaatselijke bibliotheek herhaaldelijk boeken van Agatha Christie ontvangt, ontstaat er opschudding in het dorp. Deze boeken bevatten mysterieuze boodschappen, en wanneer er tegelijkertijd misdaden plaatsvinden in het normaal zo rustige dorp, begint men te vermoeden dat de ontvangen boeken ermee te maken hebben.
Tijdens mijn onderzoek naar dit boek kwam ik vaak de term "cozy crime" tegen, een genre waar ik nog niet eerder van had gehoord. Kenmerkend voor dit genre is dat de verhalen zich afspelen in kleine dorpen en dat de toon luchtig en humoristisch is, zonder bloederige of technische details. Dominique Biebau heeft ervoor gezorgd dat "cozy crime" misschien wel een van mijn favoriete genres is geworden. Ik heb enorm genoten van dit boek. Het is doorspekt met humor, en de taal die Biebau gebruikt is zeer vermakelijk. Zo noemt hij de oudere bezoekers van de bibliotheek "fluisterbejaarden" en de leesclub die de zaak onderzoekt heet "Met trillende vingers". Ik kreeg spontaan de neiging om lid te worden. Het plot is goed en sterk opgebouwd, en het verhaal is vlot geschreven; je leest het boek zo uit en hebt aan het einde spijt dat het voorbij is. Dit boek is ideaal om mee op vakantie te nemen. Een vrolijke, luchtige maar toch spannende thriller die gegarandeerd op je lachspieren zal werken.