Advertentie
    Demi Schoonenberg Hebban Recensent

Let op: dit boek kan spoilers bevatten van het voorgaande deel.

Slechts een paar weken zijn verstreken sinds Cade en de andere mededingers de eerste opdracht hebben gewonnen van een kosmisch spelletje dat wordt gespeeld door verscheidene, godachtige wezens. De inzet zijn verscheidene planeten waarvan de kwetsbare bewoners, zoals de mensen afkomstig van de aarde, als pionnen in hun schaakspel worden gebruikt.

Cade werd in het eerste deel, De uitverkorene, plots wakker op een kwaadaardige planeet – als één van de zogeheten mededingers, die als planeet bovenaan het scorebord moeten zien te komen om te voorkomen dat de hele mensheid wordt weggevaagd. In De uitdager zijn ze een stapje verder gekomen, maar dan wordt de volgende opdracht onthuld, waarin Cade het in zijn eentje moet opnemen tegen de kampioen afkomstig van een concurrerende planeet. Ernstig verzwakt door het vorige gevecht en het weinige voedsel tot zijn beschikking, lijkt de kans op winnen al heel klein, maar kwaadaardige godheid Abaddon heeft zelfs nóg meer in petto voor Cade en zijn vrienden...

De uitdager is het tweede deel van Taran Matharu’s (1990) serie voor tieners van rond de 15 jaar. Net als zijn eerdere 'Summoner'-trilogie is ook deze reeks heel toegankelijk voor verschillende leeftijden. Er is één hoofdlijn die door deze boeken heen loopt en daarnaast heeft elk boek ook een duidelijke eigen verhaallijn, waardoor de lezer genoeg bezig wordt gehouden binnen het verhaal.

In het eerste deel waren er veel personages, maar in dit deel zijn dit er gelukkig wat minder geworden waardoor het overzicht makkelijker te bewaren is. Cade gaat samen met een klein groepje op pad de jungle in, op zoek naar een wapenrusting die hij hard nodig zal hebben in de tweestrijd die hij binnenkort moet voeren. Algauw blijkt echter dat ze lang niet de enigen op deze vreemde planeet zijn.

Matharu vergroot de schaal van zijn wereld in dit tweede deel en de introductie van een breed scala aan nieuwe, kleurrijke personages is heel welkom. Het spektakel en de actie die worden gepresenteerd in dit deel – en vooral de introductie van andere mensen die uit verschillende eeuwen van de aarde zijn geplukt en op deze planeet terecht zijn gekomen – zorgen ervoor dat je door wilt blijven lezen en nooit weet wie of wat je kan verwachten als lezer.

Sommige vragen worden beantwoord terwijl er tegelijkertijd ook nieuwe bijkomen. Beetje bij beetje onthult Matharu meer van zijn wereldbouw en de plot, en hoewel je sommige delen van het verhaal al kan voorspellen, weet Matharu door zijn beschrijvingen van de actie en brokjes nieuwe informatie de aandacht van de lezer goed vast te houden.

De uitdager is opnieuw een heel vermakelijk boek vol actie en een interessante wereldbouw. De wereld die Matharu heeft geschapen is origineel en vooral liefhebbers van geschiedenis zullen plezier hebben van de mengelmoes aan verwijzingen naar personen, objecten en gebeurtenissen uit de hele geschiedenis. Hoewel de reeks duidelijk is gericht op een jongere doelgroep zullen ook oudere lezers zich goed kunnen vermaken met dit verhaal – en na de cliffhanger wil je het liefst direct in deel 3 beginnen.

Reacties op: Een vermakelijk boek vol actie en wereldbouw

6
De uitdager - Taran Matharu
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners