Advertentie
    Demi Schoonenberg VIP Club

Spin the Dawn is het eerste deel van de Blood of Stars-duologie en wordt beschreven als Mulan meets Project Runway. Dit is niet de eerste keer dat auteur Elizabeth Lim de legende van Mulan als uitgangspunt gebruikt voor een boek: ze heeft al eerder meegewerkt aan de bekende Twisted Tales-reeks en het boek Reflection geschreven. Spin the Dawn gebruikt de legende echter meer als inspiratiebron dan dat het een waarheidsgetrouwe hervertelling is en gaat over Maia, een meisje dat mee wil doen aan een competitie om de officiële kleermaker van de keizer te worden. Alleen is die rol bedoeld voor mannen, wat ertoe leidt dat ze zich moet voordoen als een jongen om zichzelf te bewijzen en hopelijk haar familie te kunnen onderhouden.

Deze verhaallijn is ook op de achterflap van het boek te vinden, en je zou als lezer verwachten dat dat precies is wat je kan verwachten van het hele boek. Wat echter het sterkste maar wellicht tegelijkertijd ook het knelpunt van dit boek is, is dat de competitie slechts een klein deel van het boek beslaat. De rest van het boek gaat onverwacht een andere kant op, wat voor verrassingen zorgt die een lezer al dan niet zal kunnen waarderen. Doordat het boek een competitie belooft is het onvermijdelijk dat je als lezer je een beetje bedrogen voelt door hoe snel de opdrachten erdoorheen worden gejast.

Waar dit hoge tempo aan het begin van het boek echter naar leidt is een gaaf avontuur dat juist door deze onverwachte wending voor veel verrassingen zorgt en voor een bredere lens dan je aanvankelijk zou hebben verwacht. De kant waar dit verhaal naartoe gaat en waar het mee eindigt is onvoorspelbaar en zorgt voor een onverwacht zware cliffhanger.

Wat consistent blijft door het boek heen zijn de beschrijvingen. Lim neemt de tijd om de omgeving en vooral de kledingstukken die worden gemaakt en gedragen in het boek te omschrijven, wat voor een bijzondere sfeer in het boek zorgt. Ook Maia is een sterk onderdeel van het boek. Ze is een sympathiek personage dat haar talent als kleermaakster aan de wereld wil tonen, maar dit niet kan omdat de baan niet bedoeld is voor vrouwen. Ze krijgt steeds meer zelfvertrouwen en wanneer het einde van dit deel aanbreekt maakt ze een keuze die voor een heel interessant tweede deel zal zorgen.

Spin the Dawn is een originele twist op een bekende legende, maar bevat daarnaast nog invloeden van andere mythes en legendes. Deze combinatie zorgt voor een dynamisch boek vol prachtige beschrijvingen en gebeurtenissen die je niet zo makkelijk kan voorspellen. Het boek biedt meer dan de achterflap belooft, en dat zal de één meer kunnen waarderen dan de ander. Al met al is het een geslaagd eerste deel dat je doet uitkijken naar het vervolg.

Reacties op: Een sfeervolle en originele draai aan de Mulan legende

5
Spin the Dawn - Elizabeth Lim
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker