Speciaal, verwarrend, mooi...
Wanneer Caro, de vriendin van Merlijn, hem verlaat en hij alleen in zijn huis achterblijft krijgt hij opeens een telefoontje met de boodschap dat hij in Zweden een grote som geld met zijn kredietkaart zou betaald hebben. Merlijn is verward en vraagt zich af wat er zich afspeelt. Hij beslist om naar Zweden te gaan, op zoek naar de dader…
Het regende op het zolderdak waaronder ik alleen had geslapen maar daarna was de lucht opengebroken en dreven de laatste wattenwolken vanaf de Noordzee, uit Schotland misschien, richting de stad, over de buitenwijken naar de straat vlak bij het centrum en de keuken waar ik zat
Deze zin geeft meteen de sfeer aan van het boek. Deze wordt heel goed weergegeven. Eigenlijk is de hele tekst sfeer: sterk, humoristisch, sarcastisch, vol heimwee.. De hele ingesteldheid van Merlijn wordt zo goed beschreven. Ook de andere personages worden mooi omschreven zoals bv Magnus, één van de figuren in het verhaal of de protagonist die daarmee de titel van het boek verdient. Het hele verhaal staat en valt eigenlijk met Magnus.
Het verhaal is enorm goed geschreven. Het is speciaal, soms verwarrend, soms moeilijk, en dan moet je misschien een stukje opnieuw lezen, maar de zinnen zijn mooi gevormd, soms speels, soms ernstig. Het verhaal steekt goed in elkaar, sommige van de handelingen van de personages zijn vreemd maar alles komt op het einde onverwacht goed.
De plot zit goed in elkaar. Alles valt mooi samen op het einde. Alleen vind ik dat het eerder een open einde is. Een beetje teleurstellend tegenover de intriges in het boek. Het verhaal verloopt in twee tijdslijnen. Vroeger en nu. Herinneringen en verlangens. Zo krijgt de lezer meer inzicht in de gemoedstoestand van Merlijn. Er is goed over nagedacht.
Het hele verhaal is verdeeld in drie delen, ingedeeld in stukjes aangestipt met sterretjes. Het is als het ware een doorlopende tekst wat het niet altijd vlot maakt om te lezen. Maar uiteindelijk komen alle deeltjes op het einde als een grote cirkel ineen. Een schijnbaar ongeloofwaardig verhaal dat geloofwaardig overkomt.