Mooi verhaal over dappere mensen tijdens de tweede Wereldoorlog
Ik las een oorlogsverhaal over de ouders van Gerard Kremer. Over de inhoud ben ik zeer enthousiast....
Gerard Kremer is auteur, bekend van De achtertuin van het Achterhuis (2018), Anne Frank betrayed (2020) en Kinderen van één Vader: een liederenbundel voor gezin en school, verteluur, (1968).
Gerard Kremer is ook de zoon van Gerard en Bep die in dit boek de hoofdpersonen zijn. Hij vertelt over hoe zijn ouders de oorlog hebben beleefd. Hij heeft de verhalen van zijn ouders, die eerst niet wilden praten over deze periode. Totdat Gerard bedacht dat met het overlijden van zijn ouders ook het verhaal verloren zou gaan. Het is een spannend verhaal over verzet terwijl er Duitsers en NSB-ers onder het zelfde dak als hun leven.
De achtertuin van het Achterhuis gaat eigenlijk helemaal niet over Anne Frank en de andere onderduikers. Het is een heel ander verhaal over hele dappere mensen die in het verzet gaan. Dat doen ze op het moment dat ze zien dat de Duitsers in de kelder van het kantoorpand waar Gerard en Bep wonen en werken allerlei middelen verstoppen in de kelder die anderen heel goed kunnen gebruiken. Echt een verhaal dat ook gelezen en doorverteld moet worden en aandacht en respect verdiend.
De persoonlijke toon en de prettige schrijfstijl maakt namelijk dat het een heel prettig en leerzaam is om te lezen. Ook voor de jongere lezers onder ons.
De link met het achterhuis is erg klein, Bep en Gerard horen waarschijnlijk Anne en haar zus of Peter kibbelen op de zolder van Het Achterhuis en waarschijnlijk zijn ze door iemand verraden die vanuit het kantoorpand waar Gerard werkt gebeld heeft. Het is nooit bewezen en zal altijd een vraagstuk blijven.
Dit boek had wel een extra redactieronde verdiend. Er zitten veel spel- en grammatica foutjes in die eenvoudig verbeterd hadden kunnen worden
Het voorwoord had beter verwerkt kunnen worden in het nawoord, al is het alleen maar om de spanning tijdens het lezen te vergroten en de vraag tot het einde open te laten of ze het zouden overleven of niet.
De persoonlijke toon en de prettige schrijfstijl zorgt ervoor dat het een heel prettig en leerzaam boek is om te lezen. Ook voor de jongere lezers onder ons.
De achtertuin van het Achterhuis is een heel mooi en ontroerend oorlogsverhaal. Jammer dat het mee lijkt te willen liften op de verhalen van het Achterhuis. Dat was echt niet nodig!