Perfecte mix van feelgood en thriller!

Edwin Wassink 04 september 2025
Blinde obsessie is het debuut van Maaike Bosch en is een echte cosy crime. En hoewel dit genre niet helemaal in mijn sweet spot zit, ben ik blij dat ik de kans kreeg om aan de blogtour mee te doen. En na het lezen van het boek had ik er al helemaal geen spijt meer van! Dank je wel Maaike Bosch en Uitgeverij Hartklopper!

We maken kennis met Emma, zij is de eigenaresse van B&B Il Sogno in Toscane. Ze leeft daarmee letterlijk haar droom. Het enige dat mist is een man in haar bestaan. Deelname aan het programma Matchmakers lijkt haar een goede manier om hier verandering in te brengen. Vier mannen worden uitgenodigd om kennis te maken, maar dan beginnen er rare dingen bij de B&B te gebeuren. Niet iedereen heeft blijkbaar zuivere intenties. En plots gaan er ook kleine dingen mis door sabotage, verandert de sfeer en wordt Emma door haar nachtmerries weer met haar verleden geconfronteerd…

In een vlotte, beeldende schrijfstijl wordt je grotendeels vanuit het perspectief van Emma in het verhaal meegenomen. Je waant je als vanzelf in het glooiende Toscaanse landschap, gevuld met wijngaarden en cipressen en een rijke architectuur en cultuur. Daarnaast lees je flashbacks uit het verleden van Emma waardoor dingen in het heden steeds een beetje beter te plaatsen zijn. Maar ook “de bewonderaar”, die een geheime obsessie voor Emma heeft, komt voorbij. Dat roept daarmee ook gelijk een dreigend sfeertje op. Want wat is die bewonderaar van plan?!

De personages zijn interessant en goed gekozen. Hun kenmerken worden op de juiste manier uitvergroot zonder daarmee over de top te gaan. Daarmee voel je ook letterlijk het ongemak dat Emma bij een deelnemer kan vinden. Tel daarbij de druk van een camera ploeg die alles filmt op en je snapt dat stress levels sky high kunnen gaan.

Naarmate het verhaal vordert komen de thriller elementen meer aan bod. Zeker in de laatste 30, 40 bladzijden heb je een volwaardige thriller te pakken en was ik zelf ook helemaal in mijn element!

Dit is een fijn verhaal om te lezen door de perfecte mix van feelgood en cosy crime. Niet te veel nadenken, niet te ingewikkeld. Precies wat ik verwacht had. Dit was een aangename kennismaking met Maaike Bosch die ons hopelijk met meer verhalen gaat verrassen!

Meer recensies van Edwin Wassink