Fijne thriller!
In De huisarts krijgt Inez de kans om een huisartsenpraktijk in het Zeeuwse dorpje Diepenmeer over te nemen. Dit is al lastig genoeg, want de voormalige huisarts was bijzonder geliefd in de gemeenschap. Maar dan overlijden een aantal dorpsbewoners onder verdachte omstandigheden. Dat brengt de gesprekken wel gang in het dorp, helemaal als de omstandigheden ook nog eens naar Inez wijzen. Samen met haar zaakwaarnemer Thijs gaat ze op onderzoek…
Het verhaal start al gelijk goed met een proloog die je op scherp zet. Wat is er gebeurd? Hier pakt het verhaal je al en je wil maar één ding en dat is doorlezen. Spanning is genoeg aanwezig. Niet het soort waarbij het bloed van de muren spettert, maar wel de verfijnde, onderhuidse spanning. Een sfeer die steeds iets grimmiger wordt. Aan alles voel je dat er gevaar dreigt, maar je weet alleen niet vanuit welke hoek die komt.
En hoewel het wisselende perspectief ervoor zorgt dat er steeds meer brokjes informatie worden losgelaten, zorgt het er niet voor dat je weet wie de uiteindelijke dader is. Er komen genoeg personages in beeld die het zouden kunnen zijn, maar het blijft tot het einde toe verborgen wie het echt is. Ik zat in ieder geval fout…
De sfeer van het leven in een dorp wordt goed neergezet. Het is ons kent ons en als je iets te vaak naar de snackbar gaat, dan weet iedereen dat. Als buitenstaander pas je er niet zomaar tussen. Je kunt je dus helemaal een voorstelling maken hoe Inez zich voelt en waar ze tegenaan loopt. Dat is mooi gedaan.
Het plot is dus goed opgebouwd en daar hou ik van. Iets meer vaart in het verhaal had het nog sterker gemaakt, maar dat is persoonlijk natuurlijk.
De Huisarts is een fijne thriller en laat zien dat Inge Spaan als auteur beter en beter wordt! Ik kijk uit naar haar volgende boek, maar ook naar samenwerking met Bobby Lammers.