Laat het 2e deel maar snel komen!

Edwin Wassink 05 november 2025
Ik heb al behoorlijk wat boeken van Theo-Henk Streng gelezen en ben daar altijd wel enthousiast over. Dit keer verschijnt met Dodelijk algoritme zijn eerste thriller voor volwassenen. Ik was daar erg nieuwsgierig naar en ben dan ook blij dat ik mee mag doen aan deze blogtour. En wederom ben ik niet teleurgesteld in het verhaal!

We maken kennis met rechercheur Iris Rigter. Ze moet de moord op techmiljonair Victor Kranenburg oplossen. Met zijn bedrijf NeuroLink ontwikkelde hij een omstreden AI-platform waardoor hij veel vijanden maakte. Genoeg mensen daarmee die een motief hebben om Victor te vermoorden.
Tegelijkertijd heeft Iris op persoonlijk vlak ook nogal wat uitdagingen. Als gescheiden moeder heeft ze veel te stellen met haar puberende zoon, maar ook haar autoritaire moeder speelt een negatieve rol in haar leven.
Lukt het Iris om de moord op te lossen, maar ook haar omgeving te beschermen?

Laat je vooral niet tegenhouden door een begrip als AI en verwacht ook zeker geen technisch IT geneuzel, want het zou zonde zijn om daarom dit boek te laten liggen. Vanaf de eerste zinnen van de proloog wordt je namelijk in het verhaal gezogen en raas je door het verhaal heen.
______

Iris staarde in de loop van het pistool. Haar hart bonsde in haar borst, alsof het zich een weg naar buiten probeerde te beuken. De man die het op haar richtte was van top tot teen in het zwart gekleed.
______

Het tempo in het verhaal is hoog en gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Spanning is volop aanwezig en zorgt ervoor dat je blijft doorlezen. AI is een actueel thema en de vraagstelling of dit een zegen of zorg is, is tussen de regels door goed verwerkt. Daarnaast is Iris een interessant personage. Ze komt goed uit de verf en de mix tussen haar werk- en privéleven komt goed tot uiting. Natuurlijk is ze niet perfect en gaat alles niet perfect, maar ze is niet de standaard verknipte rechercheur en dat is ook wel eens verfrissend.

Ik heb het verhaal in één ruk uitgelezen en kan het dan ook van harte aanbevelen. Iris en collega’s lenen zich uitstekend voor een serie en ik zou dan ook zeggen, kom maar door met het volgende deel!

Meer recensies van Edwin Wassink

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.